GUERRA ACCIONARIAL
Crònica 07/09/2011

Gas Natural entra a la batalla de Repsol

Gas Natural Fenosa ha demanat a la Comissió Nacional de l'Energia personar-se en cas que el regulador obri un informe sobre el pacte de Sacyr i Pemex a Repsol, tal com ha sol·licitat la petroliera.

Ignasi Pujol
2 min
òrbita la caixa Antoni Brufau al costat de Salvador Gabarró i Rafael Villaseca, president i conseller delegat de Gas Natural Fenosa, respectivament.

Barcelona.Cada dia que passa el conflicte accionarial a la petroliera espanyola Repsol pren una nova dimensió. Gas Natural Fenosa va demanar ahir a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) personar-se com a part interessada en cas que el regulador energètic decideixi analitzar el pacte entre Sacyr i Pemex segons el qual passaran a gestionar de manera conjunta el 29,8% del capital de Repsol.

El grup gasista assenyala que la funció 14 de la CNE permet als afectats per una operació corporativa ser part interessada en els expedients d'anàlisi que realitza l'organisme. La funció 14 permet a la CNE emetre dictàmens vinculants sobre les operacions empresarials que afecten activitats regulades (transport i distribució de gas i electricitat), en les quals la companyia gasista té activitat.

La petició de l'empresa presidida per Salvador Gabarró se suma a la que va fer dilluns Repsol també davant la CNE perquè el regulador reclami a la mexicana Pemex una sol·licitud d'autorització respecte al pacte que ha signat amb Sacyr, en considerar que afecta actius inclosos dins de la funció 14.

Enmig de l'huracà

Gas Natural assegura ser "neutral" en la batalla accionarial oberta a Repsol, però la veritat és que, sense voler-ho, es troba enmig de la polèmica. Repsol i La Caixa formen el nucli accionarial de Gas Natural Fenosa i tenen un pacte parasocial per gestionar conjuntament un paquet d'accions equivalent al 68% (la petroliera té el 31,21% i CaixaBank controla el 36,69%).

El pacte Sacyr-Pemex, que té com a objectiu primer destituir Antoni Brufau com a president executiu, deixa entreveure la intenció de Sacyr de desinvertir a Gas Natural. La constructora presidida per Luis del Rivero necessita fer caixa per pagar el crèdit de 5.000 milions d'euros que la banca li va concedir el 2006 per comprar el 20% de Repsol. Una desinversió important per part de Repsol podria propiciar l'entrega d'un dividend extraordinari que calmés les entitats financeres.

Però CaixaBank, segon accionista de Repsol, amb un 12,8%, considera intocable Gas Natural, que ha crescut considerablement amb la compra de Fenosa. Brufau era president de Gas Natural abans d'accedir a la presidència de Repsol el 2004 i ara n'és vicepresident.

La CNE, que en un primer moment no va veure necessari analitzar l'aliança de Sacyr i Pemex, té ara tres mesos per decidir si obre o no un informe. Aquest temps podria acabar ofegant les expectatives de Sacyr, interessat a precipitar el cop de timó a Repsol abans de les eleccions del 20 de novembre.

D'altra banda, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va demanar ahir a Repsol, Sacyr i Pemex que deixin "en pau" el govern espanyol en aquest assumpte, perquè, va subratllar, l'Executiu ja té prou problemes. Sebastián, que quan va conèixer el pacte Sacyr-Pemex no va trigar ni 24 hores a beneir l'operació, va demanar ahir a les tres empreses que utilitzin les eines de què disposen "per atacar l'altre".

Sebastián va remarcar que el marge de l'executiu per evitar operacions empresarials és "gairebé nul" i va afegir que el govern veu en el pacte una operació "estrictament empresarial" i considera que l'espanyolitat de Repsol està garantida.

Respecte a les paraules de l'expresident espanyol Felipe González, que diumenge va posar en dubte el manteniment de l'espanyolitat de Repsol, Sebastián va dir que el govern és neutral, mentre que González és conseller de Gas Natural.

stats