EXIGÈNCIES DE LA CNC
Crònica 02/04/2011

Gas Natural ven per 200 milions part d'una central

Redacció
2 min
La planta de cicle combinat de la Plana del Vent ha passat a mans d'Alpiq.

Barcelona.Gas Natural Fenosa va tancar ahir la venda d'un grup de 400 megawatts (MW) de potència de la central de cicle combinat de Plana del Vent a Vandellòs al grup energètic suís Alpiq, per 200 milions d'euros. Gas Natural Fenosa va explicar que l'operació s'emmarca dins dels compromisos adquirits amb la Comissió Nacional de la Competència (CNC) quan va autoritzar la compra d'Unión Fenosa. La gasista catalana no creu que la desinversió tingui efectes importants en els seus comptes.

Segons van acordar les dues companyies el juliol de l'any passat, a més de la compra d'un dels grups de cicle combinat, Alpiq té dret d'ús exclusiu i operació de l'altre grup que compon la instal·lació, també de 400 MW, durant un període de dos anys. Finalitzat aquest període, l'energètica d'origen suís podrà exercir finalment el dret de compra.

El mes de febrer passat, la CNC, organisme que presideix Luis Berenguer, va modificar les condicions imposades a Gas Natural per la compra d'Unión Fenosa. L'organisme va obligar a les dues companyies a desprendre's de 300.000 punts més de distribució de gas, amb contractes associats a la zona de Madrid. Aquests punts se sumen als 600.000 que la gasista catalana va haver de vendre també a Madrilenya Xarxa de Gas, que pertany al fons d'infraestructures de Morgan Stanley, i que representa el 9% del total nacional. A canvi, la CNC va rebaixar de 2.000 megawatts (MW) a 1.600 MW, 400 MW menys, la potència de cicles combinats que haurà de vendre Gas Natural. En aquell moment, Gas Natural va demanar a la CNC que tingués en compte el contenciós que manté amb la companyia pública algeriana Sonatrach, així com les ajudes al carbó nacional, ja que poden reduir la participació de les centrals de gas.

Alpiq va indicar que la planta de Plana del Vent pot produir aproximadament el 2% de l'energia que consumeix Espanya en un any, la qual cosa equival a la demanda de 2 milions de llars.

stats