ENERGIA
Crònica 22/02/2012

Gas Natural vol que les renovables també paguin la bombolla elèctrica

Gas Natural proposa a la CNE que les renovables assumeixin part del finançament del dèficit de tarifa del sistema elèctric espanyol, que ja és de 24.000 milions. No vol sentir a parlar de quitances.

Ignasi Pujol
2 min
El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, a la presentació de resultats del grup ahir a Madrid.

MADRID.La guerra entre les companyies elèctriques tradicionals i les empreses de renovables està servida. A la moratòria a les primes per a les energies netes anunciada pel govern espanyol s'hi ha sumat ara la petició que les renovables assumeixin part del finançament del dèficit tarifari del sistema elèctric espanyol, que ascendeix ja a 24.000 milions d'euros. Aquest dèficit correspon a la diferència entre els ingressos de les elèctriques (a través de la tarifa) i els costos reals del sistema.

El dèficit tarifari, ideat pel PP l'any 2000, està finançat per les cinc grans elèctriques: Endesa, Iberdola, Gas Natural Fenosa, HC (filial de la portuguesa EDP) i l'alemanya E.ON. Aquestes companyies cobren aquesta diferència entre ingressos i costos a través de les titulitzacions, és a dir, emissions de deute amb l'aval de l'Estat.

Una de les partides que més contribueix a inflar la bombolla del dèficit són les primes a les renovables, de 6.744 milions d'euros l'any passat i 7.602 milions el 2012. Per això Gas Natural Fenosa ha demanat a la Comissió Nacional d'Energia (CNE) que s'estengui "al règim especial el finançament dels dèficits de tarifa", segons va explicar ahir el conseller delegat del grup gasista, Rafael Villaseca.

Aquesta proposta arriba dies després que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, obrís la porta a la possibilitat que les elèctriques assumeixin que deixaran de cobrar part d'aquest deute, una proposta que ha encès els ànims en el lobi elèctric que conforma la patronal Unesa. Aquesta solució (una quitança sobre el deute) "no tindria cabuda en l'actual situació", va dir Villaseca, que va assegurar que el govern no els ha sondejat en aquest sentit.

Segons Villaseca, la suspensió temporal de les primes a les renovables és una "iniciativa estupenda". Paradoxalment, Gas Natural ha estat el grup més beneficiat en els concursos eòlics que es van adjudicar a Espanya el 2010 i 2011, inclòs el català. Aquests projectes estan ara qüestionats per la moratòria sobre les primes.

El grup calcula que l'any passat es van sumar 3.900 milions d'euros al dèficit tarifari, 900 més dels previstos, i el 2012 s'hi afegiran 4.200 milions més, enfront dels 1.500 previstos. Una altra de les mesures proposades per Gas Natural a la CNE és apujar les tarifes d'accés (que equivalen a un 50% del preu del rebut de la llum) aquest any i el que ve.

El grup controlat per La Caixa i Repsol va obtenir un benefici net de 1.325 milions d'euros el 2011, un 10,3% més que l'any anterior, gràcies al bon comportament del negoci internacional i a les sinergies per la integració d'Unión Fenosa. La facturació va créixer un 7,4%, fins als 21.076 milions. El deute financer net es va reduir un 9,5%, fins als 17.294 milions d'euros.

stats