INDÚSTRIA
Crònica 20/10/2011

Gas Gas fabricarà motocicletes al Brasil

El fabricant de motocicletes gironí Gas Gas ultima l'acord amb un soci per engegar una fàbrica al Brasil el 2012. La producció es destinarà a tot el mercat sud-americà i no afectarà l'activitat a Catalunya.

Elena Freixa
3 min
El fabricant triplicarà la producció a la planta de Salt en els propers tres anys.

Barcelona.Gas Gas vol ser el primer a instal·lar-se en un país que també explora els seus competidors per conquerir Sud-amèrica. El Brasil, una economia emergent, és una ubicació estratègica per augmentar les vendes i abaratir notablement els productes que ara hi exporta la companyia. Segons el director general de Gas Gas, Ramon Puente, la nova planta entrarà en funcionament durant el segon semestre del 2012 i permetrà triplicar les vendes. La producció inicial se situa en 3.000 motocicletes anuals, tres vegades més que el miler de motocicletes que l'empresa de Salt ven en aquest mercat cada any.

Els avantatges de fabricar al Brasil, segons Puente, són molt clars quan es miren els preus. Produir a domicili estalviarà els aranzels i impostos que graven les motos importades a aquests països. "Una motocicleta que a Catalunya venem a 6.000 euros pot arribar a costar-ne 12.000 al mercat sud-americà", ha explicat a l'ARA el directiu.

Gas Gas sap que no és l'únic fabricant que busca guanyar competitivitat en un mercat en expansió, però aspira a ser el primer a arribar-hi. A banda de les possibilitats "enormes" que ofereix el Brasil, hi ha altres països com l'Argentina on també veu moltes possibilitats d'incrementar la seva penetració. La principal competència en el segment de les motocicletes de trial i enduro ve de marques com l'austríaca KTM i la italiana Beta.

Gas Gas estudia ara les ofertes de dos possibles socis industrials per escollir en els pròxims mesos el seu aliat.

Plans d'expansió a Salt

El projecte d'implantació a Sud-amèrica no fa perillar en cap cas l'activitat industrial a Catalunya. "Són dues coses diferents: l'aposta per la fàbrica de Salt es concreta amb un pla d'inversions i de creixement que ja hem engegat", explica Puente.

A les instal·lacions gironines hi treballen 90 persones i aquest any en sortiran 9.000 motocicletes de muntanya. L'objectiu de Gas Gas és diversificar els models (amb nous vehicles tant de trial com d'enduro) i disparar la producció fins a les 22.000 motos anuals en tres anys. Aquest creixement comportarà que la plantilla es dupliqui en el mateix període fins arribar a 174 persones.

L'exportació és la clau perquè aquestes previsions de creixement es compleixin. Ara mateix, la marca ven el 85% de la producció a 47 països a tot el món. França és el principal mercat on es dirigeixen les vendes, seguit d'Espanya, Itàlia i els Estats Units. Les línies de muntatge de la fàbrica catalana estan preparades per assumir fins a quatre vegades la producció actual.

La companyia va deixar enrere les pèrdues l'any passat i, aliena a la crisi en què està immers el sector de les dues rodes, va tenir uns guanys d'1,1 milió d'euros. Gas Gas va vendre un 19% més i va facturar 40 milions d'euros en l'exercici fiscal que va acabar al juliol.

Crisi interna superada

Els comptes de la companyia mostren que Gas Gas enfila la recuperació de la seva pròpia crisi, que la va abocar a una situació crítica el 2008, segons Puente. En quatre anys, els ingressos de la marca es van reduir més de la meitat. La facturació, que havia arribat a 60 milions el 2004 es va reduir a 26 milions i va obligar a retallar la plantilla un 50%. "Va ser una situació dolorosa, però si tot va bé en tres anys estarem al mateix nivell de treballadors i ingressos que llavors", assegura el director. Puente va assumir la direcció el 2008, quan els fundadors de l'empresa (Narcís Casas i Josep Maria Pibernat) van sortir de l'empresa i van deixar-la en mans de Caixa Penedès i del fons Ingenia. L'entitat financera encara n'és el principal accionista, amb el 73% del capital. Ingenia té un 16% de l'empresa, mentre que Puente és propietari de l'11% restant.

Els plans industrials de Gas Gas compten des de fa poc amb el suport de la Generalitat, que ha atorgat un crèdit de tres milions d'euros a l'empresa en el marc d'un pla d'injecció de finançament a la indústria catalana de les dues rodes. Amb aquests diners garantits, l'empresa confia poder desenvolupar els nous models els anys vinents. Els llançaments ampliaran la gamma tant de trial com d'enduro.

stats