Crònica 05/02/2012

Gel a les canonades, talls de llum i pistes d'esquí tancades

Sònia Sánchez
2 min
Bassals glaçats complicaven el trànsit a les carreteres.

BARCELONAA les temperatures siberianes s'hi va afegir ahir un episodi de forts vents que va venir a incrementar encara més la sensació de fred. I no només això, perquè les ratxes de fins a 150 quilòmetres van generar problemes a diversos punts del país, des d'arbres caiguts fins a avaries a la xarxa elèctrica. Després que 266 persones del Pont de la Pólvora a Girona passessin la nit sense llum, al llarg de tot el dia d'ahir es van anar repetint els talls de subministrament elèctric en diverses poblacions. A Girona, Tarragona i Lleida, uns 500 abonats en cada cas van estar algunes hores sense llum, i al barri de Sants-Montjuïc de Barcelona hi havia 1.500 afectats.

El vent i el torb van obligar també a tancar quatre estacions d'esquí catalanes. Port del Comte, Vallter 2000, Port Ainé i Espot no van obrir portes en tot el dia d'ahir.

Les baixes temperatures generades per l'onada de fred que recorre el país van congelar l'aigua de les canonades a diversos indrets, sobretot a les hores nocturnes. Els bombers van rebre una seixantena de trucades per aquest motiu, sobretot a les comarques de Barcelona. A Terrassa, per exemple, una canonada va rebentar i va deixar sense aigua per unes hores els veïns de Vallparadís, Cementiri Vell i Torres i Bages. La Generalitat recordava ahir les mesures de precaució per evitar la congelació a les canonades, com deixar un rajolí d'aigua obert o tapar les claus de pas amb un drap.

Alerta per vent i inundacions

El departament de Protecció Civil de la Generalitat va mantenir activada tot el dia l'alerta per fred i per vent, i al migdia va activar també el pla Inuncat, pel risc d'inundacions que generava la mala mar a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Maresme. S'hi van registrar onades de fins a 2,5 metres d'alçada.

La nevada només es mantenia al Pirineu lleidatà, on va forçar les cadenes als vehicles i va obligar a tallar la C-28 al port de la Bonaigua.

A causa del fred intens, la Creu Roja va atendre 420 sensesostre, sobretot durant la nit, i al llarg del dia en va reallotjar 215 en albergs de Barcelona i Tarragona.

stats