Crònica 19/04/2012

Geli serà interrogada com a testimoni en el cas Urdangarin

Entre avui i dissabte el jutge José Castro, que investiga la trama de Nóos, interrogarà una quarantena de testimonis a Barcelona, entre els quals l'exconsellera Marina Geli, que compareixerà dissabte.

L. Díaz-roig / E.b. Abelló
2 min
El jutge del cas Urdangarin és a Barcelona per interrogar una quarantena de testimonis.

BARCELONA.Una quarantena de testimonis relacionats amb la trama de l'Instituto Nóos declararan entre avui i dissabte a Barcelona. El jutge que investiga Iñaki Urdangarin, José Castro, ha viatjat, doncs, a la capital catalana per continuar la instrucció del cas i escoltar treballadors d'empreses de la xarxa, proveïdors i altres persones en tres jornades maratonianes. Els testimonis estan citats durant tot el dia, amb mitja hora de diferència, ja que molts només han de ratificar la seva declaració davant els fiscals d'Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, que ja es van desplaçar a Barcelona.

És el cas de l'exconsellera de Sanitat Marina Geli, del PSC, que compareixerà davant Castro dissabte al matí, però que ja va declarar davant els fiscals la setmana passada. Entre altres aspectes, es va abordar una reunió que va mantenir amb el gendre del rei el 2007, per tractar sobre diversos projectes que no van tirar endavant.

Aquest aspecte confirmaria la tesi de la fiscalia i del jutge, que mantenen que el marit de la infanta Cristina va continuar al capdavant de l'Instituto Nóos després de la seva suposada renuncia forçada per la Zarzuela el 2006. Segons diversos testimonis, Urdangarin hauria proposat a l'exconsellera crear un fòrum de salut, però ella ho va refusar. També se li va preguntar sobre el conveni que la seva conselleria va firmar amb l'Instituto Nóos el 2005 per 34.000 euros. Segons va explicar, aquest conveni es va pagar perquè es van assolir els objectius d'assessorament demanats.

Avui també declararà davant Castro l'ex número dos d'Esade, Marcel Planellas, que presumptament va cobrar 90.000 euros de l'Instituto Nóos per feines "d'assessorament empresarial".

Més declaracions a Palma

Un exmembre del consell d'administració de Sa Nostra va declarar ahir a Palma que Urdangarin els havia demanat patrocinar l'Illes Balears Forum divuit dies abans que comencés. Francisco Juan Simón es va ratificar en la declaració que havia fet com a testimoni a la policia, quan ja va dir que el director general de l'entitat els havia explicat que el govern Matas els recomanava el patrocini. Van acabar donant 100.000 euros a l'Instituto Nóos.

Un altre testimoni, l'exsecretari general tècnic de la conselleria de Turisme i expatró de la fundació Illesport, Javier Cases, va apuntar cap al llavors director general d'Esports, Josep Lluís Ballester, com a responsable de les decisions que afectaven l'Instituto Nóos. Cal recordar que va ser a través d'Illesport que el Govern Balear va pagar 2,3 milions d'euros pels congressos de la fundació del duc de Palma.

stats