CRISI L'HERÈNCIA DE CAMPS
Crònica 06/01/2012

La Generalitat Valenciana apuja impostos

La delicada situació de les finances de la Generalitat obliga Alberto Fabra a no dilatar més l'aplicació de dures mesures econòmiques per salvar l'administració d'una eventual fallida.

Salvador Almenar
3 min
CISCAR VA PRESENTAR UN PLA D'ESTALVI D'URGÈNCIA
 El vicepresident del govern valencià va explicar que l'executiu ha demanat una reunió amb Bernie Ecclestone  per renegociar la celebració del Gran Premi de Fórmula 1, perquè no poden assumir-ne els costos.  L'era dels fastos de Francisco Camps ha passat a la història.

VALÈNCIALa racionalització dels recursos públics engegada pel president des que va accedir al càrrec al juliol no ha estat suficient per pal·liar els nombrosos deutes amb proveïdors i entitats bancàries, fins al punt que Fabra ha hagut d'aprovar un decret llei que permetrà estalviar un total de 1.057 milions a la Generalitat Valenciana.

Per aconseguir-ho, els populars valencians han contradit una de les màximes del PP i ahir van anunciar una pujada d'impostos que generarà uns nous ingressos per valor de 238 milions d'euros. Entre les mesures tributàries aprovades, el govern va subscriure una nova escala de l'IRPF que inclou dos nous trams que s'aplicaran a les rendes que superin els 120.000 i els 175.000 euros. També s'incrementa el famós cèntim sanitari , que grava l'impost sobre vendes minoristes de determinats hidrocarburs, gràcies al qual l'administració valenciana ingressarà un total de 98 milions.

Però no només s'apliquen nous gravàmens, sinó que d'altres desapareixen, com és el cas de la deducció per inversió en habitatge habitual. Segons el vicepresident, José Ciscar, aquesta decisió es va prendre tenint en compte que, com que el govern espanyol ja preveu aquest benefici fiscal, "la Comunitat Valenciana ho elimina perquè sigui l'Estat qui assumeixi aquesta despesa".

No al copagament

El govern valencià espera contenir la despesa en sanitat per un import total de 440 milions d'euros. Però abans de detallar les mesures que s'aplicaran, el vicepresident va voler diluir qualsevol tipus de sospita sobre la possibilitat que s'implantés alguna fórmula que preveiés el pagament o la reducció dels serveis de salut. "No hi haurà reducció de personal, cap tipus de copagament i no es tanca cap centre hospitalari", va sentenciar Ciscar, que després va explicar que l'estalvi principal vindrà derivat de les mesures d'eficiència. El control de la despesa corrent i la centralització de serveis com l'hostaleria, la cuina i el manteniment en els centres hospitalaris generaran un estalvi de 70 milions d'euros. Així mateix es revisaran a la baixa els concerts amb empreses externes, cosa que permetrà contenir la despesa 40 milions més.

Una altra de les mesures que s'implementarà als hospitals valencians permetrà acabar amb el que Ciscar va denominar "el turisme sanitari". Això significa que a partir d'ara es cobrarà als estrangers que no documentin la seva cobertura el cost de l'assistència sanitària prestada. L'estalvi de 50 milions d'euros més provindrà de la compra de medicaments genèrics i s'aconseguirà estalviar fins a 125 milions gràcies a un nou conveni amb les farmàcies que inclourà el pagament immediat dels primers 150.000 euros facturats, mentre que de la resta se'n negociaran les condicions.

Reconversió del sector públic

A les mesures anunciades dimecres i que preveien en la seva majoria l'eliminació dels complements salarials dels funcionaris, el decret llei aprovat ahir preveu altres accions per alleugerir la pesada càrrega del capítol de despeses de la Generalitat Valenciana. Es tracta, entre d'altres, de la reducció dels ens públics a sis agrupacions sectorials, cosa que comportarà un estalvi de 120 milions d'euros, i la vinculació dels sous del 2012 dels alts càrrecs i el personal eventual al dèficit, cosa que suposarà gairebé amb total seguretat una baixada per a l'exercici actual.

Un altre dels aspectes que seran revisats són els substanciosos contractes que la Generalitat Valenciana té subscrits per a la celebració de grans esdeveniments. Segons les paraules del vicepresident, aquesta herència de l'era Camps "està en absoluta revisió". Això podria afectar de manera imminent el Gran Premi de Fórmula 1, ja que, com va explicar el mateix José Ciscar, el govern valencià ha sol·licitat una reunió amb Bernie Ecclestone per renegociar les condicions d'aquest esdeveniment. La voluntat és que es deixi de celebrar.

stats