FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Crònica 29/10/2011

La Generalitat estudia ampliar els bons fins als 5.000 milions

El departament d'Economia sondeja les entitats financeres per ampliar fins a 5.000 milions els bons per a particulars. Ja s'ha col·locat el 82% del total, cosa que fa pensar en l'èxit de l'augment de l'emissió.

Toni Garganté
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, analitzen l'ampliació de l'emissió de bons després de l'èxit de la col·locació.

Barcelona.El Govern vol aprofitar el bon ritme de comercialització dels bons per a particulars. En només cinc dies ha col·locat 3.032 milions d'euros, un 82% dels 3.700 milions de l'emissió (ampliables a 4.000 milions), segons dades del departament d'Economia. Del total venut, un 61,6% (1.861 milions) correspon als bons a un any de termini, que tenen un tipus d'interès del 4,75%. La resta (1.166 milions) s'han comercialitzat a dos anys, modalitat que es paga al 5,25%.

El Govern encara no ha comptabilitzat la quantitat de partícips en la primera emissió del tripartit de fa un any que han renovat l'operació a un o dos anys. Un portaveu d'Economia va admetre que amb aquest nivell de col·locació dimecres es pot tancar l'emissió, que en aquest cas no inclou prorrateig (el repartiment proporcional dels bons que excedeixen). Precisament, aquesta última característica pot afavorir que la Generalitat decideixi ampliar l'emissió de deute, perquè l'excedent no es pot distribuir entre els subscriptors (tal com es va fer en la primera emissió). Això suposaria la pèrdua de part de la demanda de bons.

No perdre demanda

Per evitar-ho, la Generalitat ha sondejat els bancs i caixes que comercialitzen el deute sobirà per poder ampliar l'emissió fins als 5.000 milions, segons van manifestar fonts del sector financer.

De fet, el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va afirmar ahir a Catalunya Ràdio: "Abans-d'ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, em va dir que l'emissió anava molt bé, i que superava totes les expectatives. Això demostra la confiança que la gent ens té". Homs va veure possible que s'ampliés l'emissió tal com està plantejada: dels 3.700 milions fins als 4.000 milions. Homs també va admetre que en el futur es farien més operacions com aquesta.

Permís de Madrid

Per ampliar l'actual emissió fins als 5.000 milions, la Generalitat haurà de rebre l'autorització pertinent del ministeri d'Economia, que ha de validar les iniciatives d'aquesta mena quan tenen un venciment més enllà dels 12 mesos. Les mateixes fonts del sector van assenyalar que això pot ser un impediment per a les intencions del Govern, donades les tibantors que hi ha amb Madrid per l'acompliment dels nivells de dèficit.

Amb les condicions actuals, la subscripció dels bons s'acaba el 14 de novembre, i el desemborsament es produirà el 21 del mateix mes. Un total de 20 entitats financeres asseguren i comercialitzen l'operació, i 13 més només col·loquen. Algunes entitats ja han esgotat el màxim que els tocava. És el cas de La Caixa, que ha venut els 1.150 milions que li corresponien. CatalunyaCaixa, una altra de les entitats asseguradores, havia comercialitzat fins ahir 900 milions, un 80% del seu total, en línia amb la col·locació de l'emissió.

En un comunicat, l'entitat que dirigeix Adolf Todó va destacar que un 60% dels seus clients han preferit l'opció dels 12 mesos, i això coincideix amb les dades facilitades per la Generalitat sobre el còmput global. El ritme de comercialització per oficina ha arribat a 0,57 milions, i duplica la mitjana del sector, que se situa en 0,27 milions per oficina. Les comissions que rebran els bancs i caixes per la col·locació dels bons va en funció de la comercialització, i es pot situar en una mitjana d'entre el 2% i un màxim del 2,20% anualitzat.

stats