Crònica 03/06/2011

La Generalitat estudia pujar el cànon de l'aigua

C.a.
2 min

BARCELONA.El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va anunciar ahir que s'estudia una pujada del cànon de l'aigua per fer front a la situació de "fallida" de l'Agència Catalana de l'Aigua. En resposta a una interpel·lació de CiU, Recoder va advertir que l'endeutament de l'agència és "absolutament insuportable" i el va xifrar en gairebé 1.400 milions d'euros. "Podem parlar i discutir sobre qui és que s'ha de carregar l'increment més alt o més baix, qui té dret que se li rebaixi el cànon o de qui té l'obligació de pagar una mica més, però no podem fer veure que no tenim un problema", va argumentar Recoder. De fet, va afegir que si l'agència fos una empresa privada, s'hauria hagut de tancar amb les conseqüències corresponents pels seus gestors.

El conseller insisteix que l'ACA no pot comptar amb recursos dels pressupostos de la Generalitat, si no que s'ha d'autofinançar a través del cànon, i ara mateix no pot obtenir finançament bancari, cosa que significa que "s'ha de reestructurar el finançament de l'agència".

Recoder assegura que el deute amb els proveïdors és "insostenible", i va reconèixer que sovint l'agència s'està finançant precisament amb càrrec als proveïdors, perquè l'ACA és incapaç ara mateix de pagar les obres que encarrega. "M'hauria de caure la cara de vergonya de dir això", va lamentar el conseller, que va afegir que moltes d'aquestes empreses són petites o mitjanes i estan "amb l'aigua al coll". El titular de Territori i Sostenibilitat va argumentar que si l'ACA no tingués l'endeutament que té, simplement per mantenir el sistema, s'hauria d'incrementar el cànon un 33%, però va deixar clar que això era en condicional. "Òbviament caldria un increment gradual i una reestructuració del cànon, i no un increment lineal", va dir.

stats