LES FINANCES DEL MÓN MUNICIPAL
Crònica 09/03/2012

La Generalitat liquidarà en tres mesos quasi tot el deute amb els ajuntaments

El 98,8% dels municipis cobraran abans de juny el que els deu la Generalitat. El pagament dels 351 milions es farà gràcies al paper de prestadors que assumiran les quatre diputacions catalanes.

Sara González
2 min
La Generalitat liquidarà en tres mesos quasi tot el deute amb els ajuntaments

BARCELONA.Els ajuntaments catalans ja esperen amb candeletes la liquidació d'un deute que suposarà una petita bombolla d'oxigen per a les seves asfixiades tresoreries. A hores d'ara, la Generalitat deu 550 milions d'euros als 947 municipis de Catalunya. Ahir, el Govern, els presidents de les quatre diputacions i les principals entitats municipalistes van signar un conveni que preveu una fórmula fins ara inèdita per eixugar 351 milions d'aquest deute acumulat per l'executiu amb el món local.

Capitanejades totes quatre per CiU, les diputacions s'han compromès a avançar 211 milions a l'abril sense haver-los rebut prèviament de la Generalitat. Així doncs, el conveni estableix un préstec que tindrà interessos i que el Govern haurà de retornar durant el quart trimestre d'aquest any. D'aquesta quantitat, 160 milions els aportarà la diputació de Barcelona, mentre que la resta es repartirà gairebé a parts iguals entre les de Girona, Lleida i Tarragona. Les quantitats que aportaran cadascuna de les diputacions revertirà en els municipis del seu propi territori. Per la seva banda, la Generalitat aportarà 140 milions d'euros addicionals per als ajuntaments que s'abonaran al juny.

La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, va explicar ahir que se saldarà el deute acumulat fins al 31 de desembre de l'any passat amb els petits i mitjans ajuntaments -un total de 936-, els consells comarcals i les entitats descentralitzades i va subratllar que, tot i que les grans ciutats "no en cobraran la totalitat", rebran una important injecció de diners.

Un abonament amb límits

I és que per evitar que grans nuclis com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell o Terrassa absorbeixin la majoria de recursos i per primar que els ajuts els rebin els ajuntaments que pateixen més asfíxia econòmica, el conveni estableix que els consistoris podran rebre un màxim de cinc milions d'euros. "Aquests pagaments seran una empenta per als proveïdors i per als ajuntaments, que no hauran de fer front a una despesa financera que no els correspon", va destacar Ortega.

El president de la diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va voler aprofitar aquesta ocasió -en què el paper de les diputacions és clau en l'operació per eixugar deute- per defensar l'existència de les quatre institucions provincials. "En un moment en què les administracions de segon grau estan posades en qüestió, és un bon moment per reivindicar el paper de les diputacions. Estem prestant un gran servei a l'economia del país", va afirmar Esteve. De fet, les veus que qüestionen que hi hagi diputacions estan fins i tot instal·lades en el seu propi partit.

Un enginy extrapolable a l'Estat

Davant les dificultats de fer front als deutes amb el món local, el president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que l'enginy demostrat per les institucions catalanes per fer front al pagament s'hauria d'extrapolar a altres administracions. Va recordar que, "en condicions normals", la Generalitat hauria de poder pagar els deutes sense grans penúries i que, més enllà de la caiguda dels ingressos, els impagaments per part de l'estat espanyol agreugen la situació.

Mas va titllar de "morosa" l'administració de l'Estat però, seguint en la línia de no crispar la situació amb el partit que ha esdevingut fins ara soci preferent, va reconèixer els "esforços importants" que està fent per pagar factures.

stats