Crònica 26/02/2011

La Generalitat deu 106 milions en ajudes socials a les famílies

Anna Brullet
2 min

Barcelona.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va anunciar ahir que el forat pel que fa l'ajuda a les famílies amb fills menors de sis anys és de 106 milions d'euros. El conseller ha subratllat que l'anterior govern no va fer cap previsió del forat econòmic i que va pagar amb diners pressupostats el 2010 ajudes corresponents als períodes d'entre 2005 i 2008.

Actualment hi ha 312.000 famílies a Catalunya amb dret a rebre aquesta prestació, però només un 25% han cobrat l'ajuda, mentre que un 75% estan pendents de pagament.

El conseller Josep Lluís Cleries ja va anunciar fa unes setmanes que s'estudia introduir modificacions en aquest tipus d'ajudes. Ahir va reiterar que el Govern té la intenció de fer que les prestacions pel naixement de fills deixin de ser universals i que siguin vinculades al nivell de renda de la família.

Tot i això, el conseller vol evitar parlar de retallades pressupostàries. Ha reiterat que es tracta "d'establir prioritats". Ha posat com a exemple el cas de l'aplicació de la llei de la dependència que, com ja va anunciar, atendrà primer els dependents severs i greus pendents de cobrar l'ajuda abans de començar amb els moderats, tal com ja estava previst.

El conseller ha qualificat la situació actual a la conselleria de "molt greu i preocupant". La setmana que ve es reunirà amb la ministra de sanitat Leire Pajín per parlar sobre l'aplicació de la llei de la dependència i donar solució als 30.000 dependents que encara no han cobrat.

"Ens van dir que aniríem a mitges i no ha estat així", ha dit Cleries en declaracions a COMRàdio referint-se al percentatge que ha d'aportar l'Estat en les ajudes als dependents. Per atendre els dependents moderats, la Generalitat aportaria 45 milions mentre que l'Estat només n'aportaria 10.

stats