EL FINANÇAMENT DEL GOVERN
Crònica 03/06/2011

La Generalitat necessita emetre deute nou per 6.000 milions

El Govern descarta un futur sense poder-se endeutar a llarg termini. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar que les necessitats de finançament arribaran als 6.000 milions fins al 2012.

T.g. / A.f.m.
2 min
La Generalitat necessita emetre deute nou per 6.000 milions

Barcelona."L'emissió de deute del novembre passat s'haurà de refinançar". Així es va referir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sobre els 3.200 milions d'euros de bons per a particulars que es van col·locar fa mig any. No va ser més explícit, però va deixar la porta oberta a la possibilitat de refinançar-los a un termini més llarg. "El mes de novembre és molt lluny, i en política financera no podem descartar cap possibilitat", va destacar en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Va considerar que les necessitats de finançament nou de la Generalitat fins al 2012 se situaran entre els 5.000 i els 6.000 milions, a més de refinançar uns altres 4.000 milions aquest any. Mas-Colell, que va assistir més tard a les conferències inaugurals de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges, tampoc va ser gaire més concret amb les fórmules d'endeutament de futur, encara que va afegir que "en els pròxims mesos" vol "pensar que hi haurà un panorama més obert, perquè Catalunya pugui practicar una política racional de finançament", fugint de les emissions a curt termini, que tenen un cost més elevat per a l'administració.

Ajuntaments

També va considerar que és molt difícil que Madrid pugui complir amb el seu objectiu de dèficit si no aprova un ajust addicional, com per exemple aturar algunes infraestructures com l'AVE a Extremadura "al qual Portugal ja ha renunciat, de moment".

Per altra banda, el deute dels ajuntaments catalans es va situar a finals del 2010 en 5.136 milions, un 14,42% per sobre de la xifra del 2009, segons dades del ministeri d'Economia. El consistori barceloní va situar el seu deute en els 1.202 milions, cosa que va suposar un increment del 59,63%. Res en comparació amb l'Ajuntament de Madrid, que deu 6.453 milions. València és el tercer més endeutat de la llista, amb un total de 890 milions.

stats