LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 21/10/2011

La Generalitat no pateix per les qualificacions de les agències

La conselleria d'Economia assegura que les rebaixes de la qualificació de Catalunya no són una sorpresa tenint en compte la crisi europea. La nota de Moody's és la pitjor d'entre les tres grans agències.

àlex Font Manté
2 min
La Generalitat no pateix per Les qualificacions de les agències

BARCELONA.La Generalitat va assegurar ahir que no cal preocupar-se per la decisió de Moody's de rebaixar la nota de Catalunya. Dimecres, l'agència va degradar la qualificació des de Baa1 fins a Baa2. Això vol dir que Catalunya està a només dos graons del nivell de bo escombraria, una categoria on ja ha anat a parar Castella-la Manxa. Però la conselleria d'Economia va enviar un missatge clar: "No hi ha pànic".

El conseller Andreu Mas-Colell va assegurar que la rebaixa de Moody's era una decisió "perfectament anticipada", a més de "previsible i generalitzada". Una portaveu de la conselleria va afegir que aquesta era "una cosa que podia passar donada una crisi majúscula internacional com la que estem vivint, i especialment després que Moody's ja rebaixés la nota d'Espanya fa pocs dies". La nota de Moody's és la pitjor d'entre les tres grans agències de qualificació.

El que no queda clar és com influiran les últimes rebaixes en la capacitat de Catalunya per finançar-se. Actualment els mercats estan tancats i, per aconseguir diners, la Generalitat no té gaires més alternatives que vendre deute entre els ciutadans. De fet, la rebaixa de Moody's es va conèixer pocs dies abans que la Generalitat torni a emetre bons a particulars, una venda que començarà dilluns i amb la qual Mas-Colell espera obtenir fins a 4.000 milions d'euros. És difícil de preveure quan s'acabarà aquesta situació, amb la crisi del deute europeu encara per resoldre (Grècia fa mesos que està a punt de la fallida) i quan els experts estan rebaixant els seus pronòstics de creixement econòmic tant per a Catalunya com al conjunt d'Espanya. De fet, les agències de qualificació apunten aquest alentiment econòmic com un motiu que dificultarà el compliment dels objectius de dèficit, ja que les administracions obtindran menys ingressos.

Reducció del dèficit

El que sembla que sí que fa efecte són les retallades de la despesa, amb l'objectiu de reduir dèficit. Ahir es va saber que la Generalitat ha acumulat un dèficit de 2.595 milions d'euros entre el gener i el setembre, un 28% menys respecte al mateix període de l'any passat. Així ho reflecteixen les dades d'execució pressupostària que va publicar ahir el departament d'Economia.

stats