EDUCACIÓ
Crònica 02/03/2011

La Generalitat ofereix la jubilació a 2.000 mestres

El Govern va incentivar ahir els mestres de 60 anys perquè s'acullin a l'últim any de jubilació anticipada previst de la llei d'educació espanyola. La mesura obligarà a agafar més interins.

Isaac Salvatierra
2 min
Des de l'any 1991 els mestres de tot l'estat es poden jubilar als 60 anys. La mesura expira el 31 d'agost d'aquest any.

Barcelona.En ple debat sobre allargar l'edat de la jubilació i en un context de crisi en què a Catalunya la convocatòria de places d'oposició per a mestres s'ha retallat un 60%, el Govern va aprovar ahir destinar més d'un milió d'euros per incentivar la jubilació anticipada dels docents. El departament d'Ensenyament calcula que la mesura afectarà uns dos mil mestres i professors de secundària, que hauran d'haver fet 60 anys abans del 31 d'agost del 2011. A més, hauran d'haver exercit almenys 28 anys si volen rebre l'assignació extraordinària prevista per la llei d'educació espanyola (LOE), que l'any 2009 a Catalunya va rondar els 9.000 euros. Els diners de l'assignació augmenten com més anys té el docent i com més anys fa que ha exercit. Els professors de secundària també cobren més que els mestres de primària.

Segons l'acord de Govern, aquest any el pagament d'aquesta assignació s'anirà fent de manera esglaonada fins al 2015. A la nòmina d'agost s'abonarà la paga de l'Estat i el 20% de la que correspon a la Generalitat. La resta fins a arribar al total s'anirà pagant en les nòmines d'agost dels anys 2012 fins al 2015. Les condicions d'aquests pagaments s'han pactat amb els sindicats, segons va assegurar ahir Ensenyament.

La jubilació anticipada pretén rejovenir la plantilla de mestres i, de fet, és una de les reivindicacions del mateix professorat. Toparà, però, amb el pla d'austeritat del Govern i obligarà la conselleria d'Ensenyament a recórrer encara més a interins per cobrir les baixes, ja que aquest any la convocatòria de places d'oposició s'ha retallat un 60%.

La decisió d'ahir del Govern el que fa és assignar una partida pressupostària a una mesura ja prevista per la LOE, que preveu jubilacions anticipades i voluntàries fins al 31 d'agost del 2011, data en què s'acaba la implantació de la norma. L'anterior legislació, la Logse, també preveia jubilacions anticipades. De fet, per tant, des del 1991 els docents han pogut jubilar-se als 60 anys. Ho poden fer a partir dels 15 anys d'exercici de la professió. Si han treballat 28 anys, els mestres i professors reben, a més, una paga extra que varia en funció de la comunitat autònoma. Fa setmanes que el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, estudia prorrogar un any més el sistema de jubilació anticipada dels mestres, però encara no ha anunciat la decisió final. Els sindicats reclamen que el sistema de jubilacions anticipades es mantingui, però la gran majoria de comunitats autònomes s'hi oposen.

Diferències entre comunitats

La gratificació que reben els mestres del conjunt de l'Estat que es jubilen varia en funció del que hi destina cada govern autonòmic. Un professor de secundària de 60 anys que ha exercit 35 anys la professió cobra a Catalunya una paga extra de 27.600 euros. Al País Basc, cobra 50.300 euros i, en canvi, al País Valencià, 17.150 euros, segons dades del sindicat STES corresponents a l'any 2009.

A la majoria de països europeus els mestres es poden retirar abans d'arribar a l'edat oficial de jubilació. En general, l'edat se situa al voltant dels 60 anys i tenen dret a percebre la pensió completa si han complert 30 anys de servei.

stats