FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Crònica 28/02/2012

La Generalitat prepara una quarta emissió de bons per a particulars

L'administració catalana estudia una nova emissió de deute per a particulars, la quarta des del novembre del 2010. Però tot depèn del permís de Madrid per ampliar l'endeutament a llarg termini.

Toni Garganté
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, prepara amb el seu equip una nova emissió de bons per a particulars.

BARCELONA.El departament d'Economia de la Generalitat ha emès un total de 10.465 milions d'euros en bons minoristes. Han estat tres emissions des del novembre del 2010, ja en la recta final de l'anterior legislatura autonòmica del tripartit (la subhasta va arribar als 3.000 milions).

L'abril de l'any passat, ja amb CiU al Govern, les necessitats de finançament i l'èxit de la primera emissió van animar el plantejament d'una segona, de 3.244 milions, amb la novetat de la possibilitat de dos terminis d'un i dos anys. A partir d'aquí, ja es va acumular el venciment de la primera operació, el novembre passat. En aquest cas també es van plantejar dos trams de 12 i 24 mesos, i l'emissió va servir per pagar el termini i els interessos de la primera.

Ara es repeteix la situació, amb el límit a l'horitzó del venciment del primer any de l'emissió de l'abril del 2011. En concret, el 2 de maig s'han de pagar als partícips 2.284 milions més els interessos (el tram a dos anys va arribar als 960 milions). Ahir el secretari d'Economia de la Generalitat, Albert Carreras, va explicar a Catalunya Ràdio que el Govern estava preparant una nova operació de bons per cobrir la quantitat que venç i va afegir que estudia que l'emissió tingui un tram a més llarg termini, que podria arribar als cinc anys.

Aquesta última possibilitat permetrà a l'administració finançar-se de manera més folgada, dins les operacions que fan moltes administracions. Amb tot, fonts pròximes a la negociació van assenyalar que el ministeri d'Hisenda haurà d'autoritzar la quantitat de l'emissió i també els terminis. Actualment només hi ha en vigor una possibilitat d'endeutament de 510,3 milions fins al març, aprovada en el consell de ministres del gener.

Els bancs i el ràting

També falta per determinar el tipus d'interès que pagarà la Generalitat, tot i que és possible que ofereixi el mateix que l'any passat, que va arribar al 4,25% a un any i el 4,75% a dos. Tampoc s'han decidit les comissions que cobraran els bancs.

D'altra banda, el president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), Miguel Martín, va advertir ahir als bancs "sanejats" que vigilin en l'onada de fusions que es pot obrir els pròxims mesos si compren entitats que hagin rebut ajuts públics. "Si una entitat viable es queda amb una altra que no ho és poden perdre part del ràting i solidesa", va sentenciar Martín.

El màxim responsable de la patronal bancària va pronunciar una conferència al Cercle Financer. Abans, responent a preguntes dels periodistes, va destacar que fins que no hi hagi creixement econòmic (l'última previsió per enguany és d'una caiguda de l'1%) no hi haurà demanda de crèdit.

stats