PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 01/12/2011

Els Germans Musulmans s'imposen a Egipte

Els Germans Musulmans dirigiran el futur d'Egipte. La seva marca electoral -Llibertat i Justícia- s'ha imposat a la primera ronda de les eleccions legislatives que es va fer entre dilluns i dimarts.

Ricard G. Samaranch
2 min
El membre d'una mesa electoral d'Alexandria amb una urna plena de vots.

EGIPTETal com va passar a Tunísia, les urnes confirmen a Egipte que, políticament, els grans guanyadors de la Primavera Àrab són les forces islamistes. D'acord amb les filtracions de resultats parcials recollides ahir a la premsa local, els partits islamistes haurien aconseguit un resultat més bo del que s'esperava. Es preveu que la Comissió Electoral farà públic avui el recompte definitiu per a la primera volta de les legislatives, que no culminaran fins al 10 de gener.

Tot i que és aviat per estimar percentatges de vot, ja no hi ha cap dubte que el partit més votat serà Llibertat i Justícia, la marca electoral de l'històric moviment islamista dels Germans Musulmans. El segon lloc, a una distància considerable, se'l disputen la coalició salafista Nour, representant de l'islamisme radical, i l'aliança laica del Bloc Egipci. L'altra gran coalició, Revolució Continua, que inclou algunes formacions pròximes als joves revolucionaris de Tahrir, tindria només una modesta representació al nou Parlament.

Ara bé, els grans perdedors d'aquestes eleccions poden ser els anomenats fulul, és a dir, els "vestigis" de l'antic règim de Mubàrak. Pocs d'aquests notables o "cacics", que s'havien especialitzat a guanyar eleccions sota les sigles del PND gràcies a les seves xarxes clientelars, haurien obtingut els vots necessaris per entrar al Parlament. Aquest cop, a més de la impossibilitat de recórrer al frau, l'alta participació, que a falta de xifres oficials alguns observadors situen al voltant del 70%, ha minat les seves opcions de triomf.

Davant els auguris d'una gran victòria islamista, el sector turístic -clau en aquest país- va alçar ahir la seva veu. Elhamy al-Zaiat, president de la Federació de Turisme d'Egipte, va assegurar: "He parlat amb diversos líders islamistes sobre turisme i tinc por de l'ensorrament del sector sota el seu govern. Només pensen en l'alcohol i els biquinis, no en la quantitat d'ingressos que aporta el sector a l'economia", va dir al diari Al Ahram.

Tranquil·litat a Tahrir

Després d'una setmana de furor revolucionari, la plaça Tahrir presentava ahir un aspecte molt tranquil. Durant els últims dies, a la mítica plaça s'han multiplicat les tendes de campanya, però s'ha reduït a uns pocs milers el nombre d'activistes al carrer. Tot un presagi del desplaçament del centre polític del país dels carrers al Parlament.

Això representa un alleujament per a la Junta Militar, però només a curt termini. En un comunicat, els Germans Musulmans van anunciar ahir que defensaran la formació d'un govern representatiu del nou legislatiu. Aquest plantejament xoca amb la fulla de ruta de l'exèrcit, que no pensa entregar als partits polítics la clau del govern fins a les presidencials del juliol. El pròxim pols amb l'exèrcit el lliurarà l'islamisme.

stats