OCUPACIÓ
Crònica 30/08/2011

Gómez avisa que l'atur torna a crèixer i n'acusa algunes empreses

Després de quatre mesos de reducció de la xifra d'aturats, aquest mes les dades seran dolentes. El ministre de Treball ho atribueix a les empreses que acomiaden treballadors a l'agost per no pagar les vacances.

Miquel Codolar
3 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va posar ahir el dit a l'ull a la patronal, que va dir que té la culpa i la solució de l'atur.

Madrid.El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va començar ahir a rebatre unes crítiques que encara no han arribat. Abans que s'acabi el mes i que es publiqui l'evolució de l'atur, va avançar que les dades seran dolentes i posaran fi a quatre mesos de descens del nombre d'aturats. Això sí, el canvi de tendència serà menor que en el mateix mes del 2010, quan els aturats van incrementar en 51.063 persones.

També va identificar el culpable i va apuntar-ne la solució. Gómez atribueix l'augment dels aturats a "certes pràctiques empresarials" que consisteixen a rescindir contractes i refer-los el mes següent per no haver de pagar les vacances del treballador. Va indicar que tot i que s'acostuma a pensar que l'agost és bo per a l'ocupació, aquesta pràctica "perseguida i castigada" ha comportat que les xifres dels mesos d'agost siguin negatives des de l'any 2000.

La solució tampoc té a veure amb l'acció de l'executiu, sinó que està en mans dels sindicats i la patronal. Per això va instar els agents socials a acordar el text del nou pacte interconfederal de negociació col·lectiva que caduca el 2012 i a fer-ho abans de les eleccions espanyoles del 20 de novembre, cosa que considera possible perquè "hi ha un diagnòstic compartit". L'objectiu, segons Gómez, hauria de ser mantenir la moderació en els sous dels treballadors i en els beneficis empresarials.

La patronal, sota sospita

El ministre va advertir que si l'acord només inclou els sous, "els treballadors diran, legítimament, que per què són ells els únics que col·laboren en el procés". Per això va demanar que el pacte també moderi els marges de distribució que considera que ara provoquen que "el nostre model de preus ens separi sistemàticament de la resta de països europeus i provoca uns creixements salarials nominals majors".

Aquestes negociacions no avancen, va criticar Gómez, per culpa d'una patronal que hauria "endurit" la seva posició en la negociació. Va acusar els empresaris de "mirar més el Parlament i el BOE que la situació econòmica, que és el que exigeix en tot moment el diàleg social". I també va afirmar que la CEOE "no ha valorat prou les circumstàncies econòmiques i ha pensat més en un hipotètic canvi". En aquest sentit, va exposar que tot i que hi ha empresaris que "legítimament pensen que amb un canvi de govern els anirà millor", va indicar que "en matèries essencials", els únics governs en la història de la democràcia que han rebaixat les cotitzacions empresarials i impulsat estímuls a la contractació han estat socialistes. Els sindicats, però, van qualificar ahir de "fracàs" les polítiques laborals de l'executiu de Zapatero.

Els aturats rebutgen cobrar poc

Per altra banda, ahir es va conèixer una enquesta de Manpower segons la qual a Catalunya el 26% dels desocupats han rebutjat una feina durant els últims tres anys. Un 53% ho van fer per considerar el sou baix, per qüestions d'horaris o perquè implicava un trasllat de domicili o un desplaçament que consideraven llarg o dificultós. No s'observen diferències importants entre sexes, ja que en el cas dels homes el percentatge dels que ha rebutjat una feina és del 26%, mentre que entre les dones puja al 27%.

Mentre que a la mostra general un 24% va al·ludir motius de sou, un 21% d'horari i un 8% de mobilitat geogràfica, en diferenciar per edats, l'ordre del primer i del segon motiu s'inverteix en el grup dels més joves. El 25% dels aturats d'entre 16 i 24 anys van dir que havien rebutjat la feina per l'horari, el 16% per sou i el 6% per la mobilitat geogràfica. Per als joves, doncs, és més prioritari l'horari laboral que la retribució. En separar les respostes per sexes els resultats indiquen que per a les dones el primer motiu de rebuig és l'horari, en un 28% dels casos, mentre que el sou apareix en segon lloc, amb un 20%, i la mobilitat geogràfica en tercer, amb un 8%.

stats