Crònica 06/09/2011

González, Blair i Schröder defensen els eurobons

Laia Forès
2 min

Brussel·les.Els estats més castigats per la crisi -Espanya i Itàlia, entre d'altres- fa temps que reclamen de manera tan insistent com estèril la necessitat de crear a la zona euro un sistema comú de deute, els coneguts com a eurobons. Malgrat el poc èxit que ha tingut fins ara la petició, ahir s'hi van sumar destacats ex-primers ministres europeus i prestigiosos economistes.

L'expresident espanyol Felipe González, l'excanceller alemany Gerhard Schröder, l'ex-primer ministre britànic Tony Blair, el Nobel d'economia Josep Stiglitz i l'economista que va predir l'actual recessió, Nouriel Roubini, van presentar un manifest en què demanen la creació dels eurobons i l'ampliació del fons de rescat com a única via per sortir de la crisi. Tot plegat ha d'anar acompanyat, segons els signants, de més disciplina fiscal i pressupostària per part dels governs i més control per part de Brussel·les.

"Ha quedat clar que una unió monetària sense alguna forma de federalisme fiscal i una política econòmica coordinada no funcionarà", afirmen els exmandataris i els economistes. En la declaració, signada també per ex-primers ministres de Finlàndia, Bèlgica i Polònia, s'exigeix als països de la moneda única que superin les seves diferències i posin en marxa els acords relacionats amb el segon rescat de Grècia i amb la flexibilització del fons de rescat.

La proposta de crear un sistema comú de deute per evitar els atacs especulatius dels mercats sempre ha topat amb la negativa d'Angela Merkel. La cancellera alemanya no vol compartir la càrrega del deute dels països més pobres.

Si es creen els eurobons, Alemanya pagaria més pel seu deute, i els socis perifèrics, en canvi, no només pagarien menys sinó que estarien desincentivats per dur a terme les reformes necessàries. Aquesta és la postura d'Alemanya, o almenys ho era. Tot i que la posició de Berlín semblava inamovible, Gerhard Schröder va deixar entreveure ahir que Merkel s'està obrint a la idea d'acceptar els eurobons.

En tot cas, oficialment, el govern alemany rebutja sense fissures els títols de deute comú europeu. "No solucionaran la crisi de les finances europees", va dir Merkel en la seva última explicació sobre aquest tema. La cancellera, per ara, només vol sentir a parlar d'austeritat.

stats