BATALLA PER LA PETROLIERA
Crònica 05/09/2011

González creu que Espanya pot perdre Repsol

Ara
2 min

Barcelona.Al PSOE li ha sortit una altra veu discordant en la batalla empresarial iniciada per Sacyr Vallehermoso i Pemex pel control de Repsol. L'expresident del govern Felipe González va fer saber que no creu que l'estratègia de la constructora i la petroliera mexicana siguin "merament empresarials".

A González el va sorprendre veure que la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) digués que en l'operació de Sacyr i Pemex "no hi ha res a revisar perquè no afecta la seguretat de subministrament d'Espanya". L'expresident va argumentar que Repsol participa en el mercat regulat del país a través del desenvolupament nuclear i gasístic.

Felipe González també és conseller de Gas Natural, una empresa participada en un 31,21% per Repsol. De fet, en la guerra entre accionistes i directius de la petroliera espanyola s'ha obert l'interrogant d'even tuals desinversions, entre les quals hi podria haver el paquet acciona rial en la gasista catalana. La Caixa i Repsol controlen de manera conjunta un 67% de Gas Natural.

Davant l'ofensiva de Sacyr i Pemex a Repsol YPF, La Caixa, segon accionista de la petroliera amb una participació del 12,8%, hauria donat suport incondicional a l'equip encapçalat per Antoni Brufau, segons el diari El País . La Caixa s'oposaria a qualsevol pla d'intentar fer fora la directiva de la petroliera i apoderar-se del control de la companyia. Oficialment, la primera entitat catalana no s'ha volgut pronunciar i va anunciar que donaria a conèixer la seva posició en el consell d'administració de Repsol.

D'on també es van sentir veus discordants va ser de l'Argentina. El govern del país va recordar que l'Estat argentí té poder de vetar deci sions a YPF en cas que es produeixin canvis en la petroliera arran de l'aliança entre Sacyr i Pemex.

A més, l'empresa mexicana podria enfrontar-se a problemes derivats de la seva presència als mercats sud-americans. Segons els experts, Pemex pot incórrer en un conflicte d'interessos per decisions que pugui adoptar el consell d'administració de Repsol respecte al seu negoci a l'Amèrica Llatina.

stats