TERRATRÈMOL MEDIÀTIC I POLÍTIC AL REGNE UNIT
Crònica 12/07/2011

Gordon Brown, l'última víctima de l'imperi Murdoch

Noves revelacions sobre escoltes telefòniques il·legals esquitxen The Sun i The Sunday Times, dos rotatius més de l'imperi Murdoch que haurien espiat l'ex-primer ministre Gordon Brown.

Eva Ontiveros
3 min
Una segona oportunitat El cartell d'un artista de carrer a Londres retrata Murdoch amb una enganxina contra el ministre de Cultura, Jeremy Hunt, que ahir va ajornar l'autorització al magnat  per comprar la cadena BSkyB, sense tancar la porta a l'operació.

Londres.La mala gestió a News International -la branca britànica de News Corporation que controla els diaris The Times , The Sunday Times , The Sun i el difunt News of the World ( NoW )- cada dia és més evident. Ahir va sortir a la llum que la invassió de la vida privada de particulars no era una pràctica exclusiva del NoW , sinó que també havia estat un mètode per obtenir informació del tabloide The Sun i de The Sunday Times .

Gordon Brown, l'ex-primer ministre laborista, va ser presumptament espiat per diaris del grup News International diverses vegades. Segons la informació publicada pel diari The Guardian , un home que treballava per encàrrec de The Sunday Times s'havia fet passar per Gordon Brown i hauria fet trucades telefòniques al seu banc. La finalitat era obtenir informació sobre l'estat dels comptes de Brown, que aleshores era ministre d'Economia i Finances. Els resultats de la recerca van acabar a la primera plana de The Sunday Time s: la compra d'un pis a bon preu que, irònicament, havia estat propietat de Robert Maxwell, l'arxienemic mediàtic de Rupert Murdoch.

Espies de la família Brown

L'altra instància d'intromissió destacada pel mateix Gordon Brown va a càrrec de The Sun , mesos abans que esdevingués primer ministre. Segons Brown, Rebekah Brooks, aleshores directora del tabloide, el va trucar per dir-li que estava al corrent dels problemes de salut del seu fill petit, que té fibrosis quística. Poc després, el diari va publicar un article que ho explicava. Així es van confirmar les sospites dels Brown que els espiaven, ja que les úniques persones que sabien que el nadó estava malalt eren ells i l'equip mèdic.

Rebekah Brooks, abans de dirigir The Sun, era la directora del NoW just els anys en què se sospita que va començar l'escàndol de les punxades telefòniques. Actualment Brooks és la directora general de News International i com a protegida de Rupert Murdoch compta amb el seu suport total. L'última vegada que News International va fer una investigació interna, va posar Brooks com a encarregada.

David Cameron, cada cop més estressat, s'esforçava ahir més que mai des que és primer ministre a donar la imatge d'un home que controla la situació. En una roda de premsa a l'altra punta de Londres, en lloc de ser al Parlament quan tots els diputats hi estaven reunits, Cameron va dir que si ell fos Murdoch es concentraria a "posar la casa en ordre abans de pensar en la fusió amb BSkyB". Feia referència al segon tema candent del dia: la campanya de News Corporation per comprar el 100% d'aquesta cadena de tele.

La proximitat entre Cameron i Murdoch ha estat incòmodament estreta durant els últims dies, sobretot perquè la mà dreta i portaveu de Cameron fins fa ben poc era Andy Coulson, antic treballador de Murdoch i successor de Brooks al NoW . De fet, Coulson va passar a treballar per Cameron poc després de veure's obligat a dimitir l'any 2006.

Els perills a l'horitzó per al govern de Cameron no només vénen per extreballadors de Murdoch . La coalició entre conservadors i liberaldemòcrates podria encaixar el cop pitjor que cap altra. A diferència dels tories o dels laboristes, els lib-dems han estat sempre tan insignificants en el panorama polític britànic que mai s'havien molestat a cultivar una relació amb l'imperi Murdoch i viceversa. Si avui en dia hi ha un partit polític amb prou motivació i lliure de compromís per furgar en els afers de News International són ells, i ahir van avisar que estaven a punt per començar.

Crítiques a Scotland Yard

Ahir també va ser un dia difícil per a la policia, sobre qui augmenta la pressió per respondre per què no va obrir una investigació pels milers de documents confiscats a NoW des del 2006. El cap de la revolució anti-Murdoch al Parlament, el laborista Tom Watson, va criticar durament el subcomissari John Yates, director de la primera investigació, i va dir d'ell que "va decidir no fer res i va enganyar el Parlament: la seva posició és insostenible".

stats