EL FINANÇAMENT DE CATALUNYA
Crònica 21/02/2012

El Govern es Manté en la tesi de model fiscal propi

El Govern es manté en la idea que el pacte fiscal passa, quantitats al marge, per dotar Catalunya d'un model propi. Abans de negociar a Madrid caldrà l'acord a Catalunya. El PSC es mou tímidament.

Ferran Casas
3 min
MAS BUSCA SOCIS  El president de la Generalitat, ahir a l'executiva de CiU, vol que el PSC se sumi al pacte fiscal, com ERC i ICV.

BARCELONA.El Govern no abandona la idea de presentar al president espanyol, Mariano Rajoy, una proposta de pacte fiscal propi i singular per a Catalunya en la línia del concert per negociar-lo al llarg de l'any 2013. El portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va indicar ahir a aquest diari que, al marge del debat sobre les xifres o la quantificació que es pugui fer en aquest moment del dèficit fiscal, "l'única prioritat" que ara per ara té el Govern és "un canvi de model que permeti a Catalunya sortir del model de règim comú [la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, LOFCA] i que resolgui el tema de la solidaritat amb una quota de retorn amb l'Estat per pagar els serveis que presta i la solidaritat".

Homs va advertir que l'executiu no recula en la idea que cal resoldre primer el què (el model) que el quant (els diners). Els successius governs de la Generalitat no havien plantejat fins ara sortir del model comú -del qual només escapen els territoris forals, Euskadi i Navarra- i havien prioritzat els diners de més a rebre per Catalunya en cada moment. L'últim acord, el que va signar el tripartit el 2009 amb Elena Salgado i que després es va fer extensiu a la resta de comunitats al Consell de Política Fiscal i Financera, hauria reportat 2.000 milions addicionals el primer any i n'hauria de representar 3.885 el 2013, l'últim any de vigència.

El mateix dèficit fiscal?

El Govern sosté que la fórmula singular que ara es busca hauria de permetre d'entrada reduir a la meitat el dèficit fiscal que pateix Catalunya. L'octubre passat el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell va quantificar el dèficit fiscal en 16.434 milions (8,4% del PIB català) i les balances fiscals espanyoles fetes públiques el 2008 el situaven en una forquilla d'entre el 6,3% i el 8,7%. Ara algunes estimacions no oficials el redueixen, pels efectes de la crisi, als 12.000 milions a l'any. El departament d'Economia encara no ha actualitzat les seves xifres i dóna per bona la que va oferir el conseller en comissió al Parlament.

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va considerar "injust" aquest dèficit fiscal i va fer vots perquè "la negociació del pacte fiscal estovi els populars a nivell estatal, que sí que defensen el concert per a Euskadi i Navarra". Més taxatiu es va mostrar Felip Puig, conseller d'Interior i representant del sector més sobiranista de CDC, que va advertir l'Estat que a Catalunya se li estan esgotant "la paciència, el temps i els diners", al mateix temps que donava per acabada l'opció hipotètica de fer d'Espanya un estat plurinacional.

El Govern i CiU intenten atansar el PSC a les seves posicions. Fins ara els socialistes es movien entre l'ambigüitat de propostes com el "pacte fiscal federal" que va presentar Carme Chacón en la campanya del 20-N i el no. Ara el partit s'ha mogut i ahir l'executiva va acordar presentar el 29 de febrer una proposta pròpia de pacte fiscal que permeti a Catalunya disposar de més recursos i que estarà desvinculada del debat sobre el dèficit fiscal. Pere Navarro va explicar que la seva alternativa es basarà en el model federal alemany, que els socialistes entenen que passa per limitar la solidaritat entre territoris al 4%. CiU escoltarà la proposta, però es manté en la idea que no es tracta de dotar Espanya d'un model federal sinó Catalunya d'un de propi.

I el PP veuria en un canvi de prioritats de CiU un exercici de realisme que aplanaria el camí de la negociació. "El matís faria la proposta més realista", asseguren fonts de la direcció del PP. La clau que obre la porta a l'entesa seria, per a ells, fixar l'objectiu "en termes econòmics" i no a un "debat nominalista de caràcter jurídico-polític identitari".

Per ara, convergents i populars no han afrontat seriosament la negociació i tan sols han deixat entreveure el tema en converses "molt informals", tot i que CiU veu les posicions, de moment, irreconciliables.

A l'altre extrem, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va reclamar a CiU que aclareixi si es conformarà amb una reducció del dèficit fiscal, "reincidint en el peix al cove i renunciant a canviar el model", com és, segons va afirmar, "la voluntat majoritària del país". "L'única manera que ERC segueixi donant suport a la transició nacional és que CiU reclami el concert econòmic i la independència fiscal", va avisar tot reclamant fermesa a Mas.

stats