POLÈMICA PER SUBVENCIONS
Crònica 22/02/2012

El Govern respon als atacs del PP atorgant 1,4 milions a Òmnium

El Govern no està disposat a acatar totes les exigències del PP per molt que l'ajudi a aprovar els comptes. L'endemà que Sánchez-Camacho ataqués l'entitat, l'executiu li va atorgar una subvenció d'1,4 milions.

Sara González
3 min
El Govern respon als atacs del PP atorgant 1,4 milions a Òmnium

BARCELONA.Va ser un desafiament en tota regla, un cop de puny sobre la taula del Govern per deixar clar a la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que per molt que s'hagi convertit en el seu soci preferent hi ha línies vermelles que no deixarà trepitjar. Ahir, just un dia després que la presidenta popular exigís a Artur Mas la retirada de subvencions a entitats com Òmnium Cultural per destinar-les a sanitat, el departament de Presidència va respondre renovant el conveni amb l'entitat fins al 2013 amb una subvenció d'1,4 milions d'euros.

I és que el Govern té clar que l'entitat que presideix Muriel Casals aglutina transversalment des de la societat civil les aspiracions de Catalunya com a nació i que, per tant, que el PP posi el dard sobre Òmnium implica posar en el punt de mira les expectatives de país d'una part important de la ciutadania.

Evitant entrar en la picabaralla dialèctica, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va destacar que l'executiu ha fet una "priorització" a l'hora de destinar els ajuts. En el cas d'Òmnium va subratllar que la subvenció ja ha patit una retallada del 28%, però que tot i així és menor que la que ha patit el departament de Presidència, que ha estat del 39%. En el seu argumentari, Homs va incloure que la principal font d'ingressos d'Òmnium no són les ajudes públiques sinó les quotes que paguen els seus propis associats. En tot cas, per alleugerir tensions, Homs va subratllar que si s'anunciava precisament ahir el tancament del conveni és per una estricta voluntat de transparència obligada per llei.

Però els populars van recollir ràpidament el guant de CiU. El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va denunciar ahir "l'obscurantisme i la falta de transparència" en les aportacions del Govern a Òmnium, una entitat que segons els populars "fa política i se n'amaga" perquè no es presenta a les eleccions com fan els partits. Rodríguez va explicar que el maig de l'any passat el PP va fer una pregunta escrita a l'executiu per conèixer els convenis signats amb Òmnium i se'ls va respondre que no n'existia cap. En preguntar sobre les subvencions que rebia l'entitat, se'l va remetre a consultar documentació in situ de set departaments. "Aquesta és la transparència del Govern", va etzibar el portaveu adjunt.

La reducció o supressió de subvencions és una de les qüestions que el PP ha exigit a CiU des del principi de la legislatura, tot i que el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va negar ahir que aquesta qüestió formés part de la negociació dels pressupostos. Si el PP té tanta fixació en Òmnium és precisament perquè va ser l'entitat que va ser capaç de mobilitzar un milió de persones contra la sentència de l'Estatut que els mateixos populars van propiciar amb la seva recollida de signatures per tot Espanya.

Un record que revifa

Encara que sembli que el paper del PP amb l'Estatut hagi quedat esborrat de l'imaginari popular, el record revifa cada vegada que els populars ressusciten els atacs contra l'entitat. Sigui com sigui, després de setmanes retratats amb el PP, el Govern necessita marcar perfil propi i distanciar-se dels populars, sobretot perquè des de la mateixa federació ja hi ha qui qüestiona tanta fotografia en solitari amb Alícia Sánchez-Camacho.

Després de les crítiques en la reunió del grup parlamentari de CiU de la setmana passada, una altra de les mesures que ha pres el Govern per desmarcar-se dels populars és la retirada de l'esmena a la totalitat a la llei de balances fiscals que avui presentarà ERC al Parlament. Aquesta proposició de llei que té per objectiu visualitzar l'esforç fiscal de Catalunya amb la resta de l'Estat podrà, gràcies al gest de CiU, superar el primer tràmit parlamentari i es constituirà en ponència. Tot plegat, per allunyar-se, ni que sigui una mica, de l'ombra de Camacho.

stats