CANVIS A LA SANITAT
Crònica 19/04/2012

El Govern no aclareix si manté l'euro per recepta

En funció dels ingressos que aporti el nou copagament dels fàrmacs, el Govern decidirà aplicar l'euro per recepta. Economia ho dóna per fet i Salut apunta que s'ha de revisar. El sector sanitari vol que es retiri.

Lara Bonilla
2 min
El Fòrum Català de Pacients, el Col·legi d'Infermeria i el PSC demanen que es retiri l'euro per recepta que les farmàcies han de començar a aplicar al juny.

BARCELONA.El conseller de Salut, Boi Ruiz, va reconèixer que les mesures acordades ahir -copagament farmacèutic en funció de la renda- són "dures", ja que és difícil dir als ciutadans que hauran de pagar més pels medicaments que se'ls receptin. A Catalunya, s'haurà d'abonar un euro extra per cada recepta que es prescrigui, si es manté l'aplicació de la taxa que es va aprovar fa uns mesos. És el que ara haurà d'aclarir el Govern. El conseller de Salut va apuntar ahir que "s'haurà de revisar", tot i que no la va descartar. Ruiz va considerar que és "compatible" amb el nou copagament en funció de la renda. Més contundent va ser el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va recordar que l'euro per recepta, que s'ha d'aplicar a partir del juny, ja és una llei i, per tant, "no està en discussió". I va demanar estendre el copagament als serveis sanitaris.

Tot i això, Boi Ruiz no va donar per feta l'aplicació de la taxa farmacèutica: "És un tema obert". La seva aplicació dependrà dels ingressos que generi el nou copagament. Si l'estalvi és suficient, no caldrà implantar la taxa farmacèutica, van dir fonts de la conselleria de Salut. Un cop el Govern valori les mesures acordades ahir, decidirà el futur de l'euro per recepta. Diversos col·lectius van demanar-ne la retirada en considerar que sobrecarregarà els pacients. "És un doble càstig", va afirmar la vicepresidenta del Col·legi d'Infermeres de Barcelona, Glòria Jodar. "A Catalunya ja fa dos anys que s'estan prenent mesures", va dir Jodar. Albert Jovell, del Fòrum Català de Pacients, ho va titllar "d'injust". El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va demanar que "les retallades de Rajoy no sumin amb les de la Generalitat".

Pendents de les llistes d'espera

Una altra mesura que queda pendent d'aplicació és el decret sobre la nova gestió de les llistes d'espera, que en l'última reunió del consell de direcció del CatSalut va quedar pendent d'aprovació a petició del govern espanyol, que vol debatre aquesta i altres mesures d'accessibilitat en una propera reunió de treball d'àmbit estatal. També estaria estudiant una normativa pròpia per modificar els temps de garantia per les operacions més comunes. En el consell interterritorial d'ahir no es va parlar del tema ni tampoc de la reforma del catàleg de prestacions que cobreix la sanitat pública.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar que Catalunya ja ha fet "un esforç notable" en matèria d'ajust sanitari. No obstant, considera que el nou copagament farmacèutic és "insuficient" i calen més mesures.

stats