Crònica 11/06/2011

El Govern admet que l'austeritat frenarà el creixement

La Generalitat és conscient que en gastar menys, el creixement econòmic trigarà més a arribar. Però considera que si es posa "ordre" als comptes s'obtindrà credibilitat davant la UE i els inversors.

àlex Font Manté
2 min
Mas-Colell ha estat criticat perquè reduir la despesa dificultarà la recuperació a curt termini.

Barcelona.Des que la Generalitat va anunciar que retallaria un 10% de la despesa, una de les principals crítiques que ha rebut Andreu Mas-Colell ha estat que les mesures d'austeritat dificultaran el creixement econòmic i, per tant, la sortida de la crisi. Ahir, el conseller d'Economia va reconèixer que els pressupostos de la Generalitat per al 2011 (que recullen la retallada del 10% i que estan negociant CiU i el PP al Parlament) no generaran creixement econòmic.

"No puc pretendre, en un moment en què estem forçats a rebaixar la despesa pública, que [el pressupost] sigui un factor expansiu sobre l'economia", va explicar Mas-Colell en una entrevista amb Efe a Brussel·les. El conseller va visitar ahir la capital belga per participar en una conferència sobre polítiques d'investigació.

De totes maneres, Mas-Colell considera prioritari posar "en ordre" els comptes públics i reduir tant el dèficit com el deute públic. En primer lloc, perquè l'hi obliguen tant l'Estat com la Unió Europea. Però també, com ha expressat en diverses ocasions, perquè ell prefereix no tenir un dèficit elevat. Tal com va explicar recentment Albert Carreras, número dos del departament d'Economia, l'actual administració catalana opina que com més baix sigui el dèficit, més llibertat de moviments tindrà Catalunya.

Els números vermells actuals dels comptes de la Generalitat han dificultat que pugui accedir als mercats per obtenir finançament. Catalunya acumulava gairebé una tercera part del deute de les comunitats autònomes al tancament del 2010 i el dèficit va arribar al 3,86%, tot i que la mateixa Generalitat s'havia compromès a tancar l'any amb el 2,4%. Això ha bloquejat l'accés als mercats i ha obligat a vendre bons entre la ciutadania en un parell d'ocasions, i sembla probable que la Generalitat tornarà a fer una emissió d'aquest estil en un futur no gaire llunyà. L'equip de Mas-Colell està convençut que si aconsegueix reduir aquest desequilibri, els inversors internacionals recuperaran la confiança en la solvència catalana.

El Govern, per tant, accepta que la retallada de la despesa dificultarà la recuperació econòmica a curt termini (el pronòstic és que el PIB català creixi un 0,9% aquest any), però considera que permetrà endreçar els comptes. En qualsevol cas, independentment del que pensi la Generalitat, la retallada ve imposada des de Brussel·les i saltar-se les normes comunitàries podria ser nociu de cara a la imatge de Catalunya.

stats