Crònica 25/11/2011

El Govern desvela avui com afectarà la retallada els mitjans públics

àlex Gutiérrez M.
2 min
La redacció d'informatius de TV3, ubicada a Sant Joan Despí.

BARCELONA.El portaveu del Govern, Francesc Homs, compareix avui davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Ho fa a petició pròpia -en un gest singular- i s'espera que aprofiti la intervenció per explicar com afectarà la segona onada de retallades els mitjans públics nacionals. La Corporació està pendent que se li assigni un pressupost per al 2012. Enguany l'aportació del Govern ha estat de 300 milions d'euros, que podrien ampliar-se a 308 milions. Diverses veus de la Corporació han avisat que una minva substancial de l'aportació comportaria dificultats per mantenir el lideratge de què gaudeixen TV3 i Catalunya Ràdio.

Un dels aspectes més controvertits que hi ha sobre la taula és si la retallada afectarà la plantilla, que supera els 2.200 treballadors. Els professionals de Catalunya Ràdio i TV3 van acceptar una rebaixa del 5% del seu sou a canvi del manteniment de tots els llocs de treball durant l'any 2012. Però aquest acord no l'avala el Govern: ho fa la tríada directiva de la Corporació (Enric Marín, president; Ramon Mateu, director general i director de Catalunya Ràdio; Mònica Terribas, directora de TV3). El Comitè d'empresa tem que, en un marc de renovació d'aquests òrgans de Govern, s'aprofiti per deixar sense efecte el pacte de reducció de sou a canvi de la garantia de no aplicar un ERO.

Un altre escenari que s'ha plantejat és l'eliminació d'un dels canals secundaris del grup. Aquesta opció tampoc és ben vista des de la CCMA: defensen que, més enllà de la mesura exemplaritzant, l'estalvi no seria significatiu perquè són uns canals que gasten poc per comprar drets i es fan amb personal de plantilla. En un context de multiplicació de l'oferta en castellà per la TDT, sacrificar un canal accentuaria la situació de minoria de les televisions en català.

La celebració de les eleccions generals ha suposat també l'acceleració de la reforma de la llei de la CCMA que comportarà un canvi en els òrgans de Govern. CiU vol reduir el nombre de consellers de 12 a 7 i suprimir la figura del director general. El canvi legislatiu afavoreix que es puguin renovar tots els càrrecs del consell de govern de la Corporació. La incògnita passa per saber si, després dels resultats del 20-N, Convergència perseguirà un pacte amb el PP o bé buscarà altres consensos (amb ERC o, amb més esculls previs, amb el PSC).

stats