PRESSUPOSTOS 2012
Crònica 20/12/2011

El Govern aprova avui uns comptes menys restrictius

L'executiu català presenta avui el seu projecte de pressupostos. Seran uns comptes restrictius, com els del 2011, però que augmenten els ingressos i, per tant, redueixen la tisorada a gairebé la meitat.

O.m.
2 min
El conseller d'Economia, Andreu  Mas-Colell, presentarà avui els pressupostos catalans per al 2012.

BARCELONA.El Govern aprovarà avui el projecte de pressupostos per a l'any 2012, que han estat elaborats per complir amb l'objectiu de l'1,3% de dèficit que marca Brussel·les. Això vol dir, per tant, que tornaran a ser uns comptes restrictius, però la retallada no arribarà "ni de bon tros" -segons admeten fonts del departament d'Economia- al 10% de l'any passat. "El president Artur Mas ja va dir que amb l'ajust de l'any passat s'havia tocat os", argumenten les mateixes fonts.

El fet que la retallada sigui menor que la del 2011 s'explica per l'augment de la partida dels ingressos. La via utilitzada és la que va anunciar Mas tan sols dos dies després que CiU guanyés les eleccions espanyoles a Catalunya: augment del cànon de l'aigua, increment de les taxes universitàries i dels títols de transport -ahir es va confirmar que la T-10 s'incrementa un euro i que el bitllet senzill arriba als 2 euros-, el tiquet moderador en receptes de medicaments i la venda d'actius.

El que més polseguera ha aixecat, però, és la rebaixa salarial als treballadors públics, que suposarà, segons els càlculs de l'equip econòmic de Mas, al voltant de 625 milions d'euros l'any vinent.

1.000 milions més d'ingressos

Amb totes aquestes mesures, el Govern preveu sumar 1.000 milions d'euros més d'ingressos. Una xifra que servirà per reduir més de la meitat el percentatge de la retallada de l'any passat, segons apunten fonts d'Economia. Els departaments menys ajustats seran els de benestar -10% de tisorada fa un any-, salut -disminuït en un 6,5% l'any passat- i ensenyament -amb un ajust del 7,4% el 2011.

Les dues partides que més pujaran seran la d'interessos i la que serveix per pagar les obres ja acabades i planificades a molts anys vista. Els interessos passaran de 1.448 milions a 1.994 milions, un increment de més de 500 milions. De fet, aquesta pujada de la partida d'interessos és un dels arguments que amb més insistència ha fet servir CiU per justificar un nou ajust pressupostari en els comptes del 2012.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, lliurarà avui els pressupostos a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, poques setmanes abans que acabi l'any. Mas es va comprometre a fer-los arribar a la cambra catalana abans que arribés el 2012, però si se segueix el calendari habitual, els comptes no es podran aprovar fins al febrer de l'any vinent. Això obliga, com ja s'ha anunciat, a prorrogar els comptes del 2011 fins que s'acabin de tramitar els de l'any que ve.

Retard causat per "incerteses"

El Govern justifica el retard per les incerteses que existeixen a l'entorn dels ingressos, bàsicament a causa del canvi d'executiu a Espanya, que encara ha de fer públics els seus plans. El primer que vol aclarir la Generalitat és si podrà comptar amb els 759 milions d'euros previstos en la disposició addicional tercera de l'Estatut. Ahir, en el seu discurs d'investidura, Mariano Rajoy va demanar temps per estudiar aquesta qüestió.

stats