ENERGIES RENOVABLES
Crònica 24/06/2011

El Govern aprova un parc eòlic després de deu anys de tramitació

La Generalitat ha donat llum verda al parc eòlic Barbers, a Ascó. La instal·lació, de 30 MW de potència, està en fase de tramitació des de fa deu anys malgrat haver rebut la primera autorització el 2001.

Ignasi Pujol
2 min
Catalunya suma només el 4% de l'energia eòlica instal·lada a Espanya tot i concentrar el 18% del consum elèctric estatal.

Barcelona.El departament d'Empresa i Ocupació ha anunciat aquesta setmana al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) l'aprovació definitiva del parc eòlic Barbers, que s'ubicarà als termes municipals d'Ascó, Móra d'Ebre i Garcia. La tramitació del parc va iniciar-se el maig del 2001 i el permís definitiu ha arribat una dècada després. La instal·lació, que tindrà una potència de 30 megawatts (MW), suposarà una inversió de 33,38 milions d'euros per part de l'empresa Eolia Tarraco.

La història del parc Barbers és un exemple gràfic de la lenta implantació de l'energia eòlica a Catalunya, en contrast amb molts altres punts de l'Estat, on aquesta tecnologia ha fet passes de gegant durant els últims anys. Concretament, Catalunya és la vuitena comunitat autònoma espanyola en potència eòlica instal·lada, amb 35 parcs que sumen 949,64 MW. Els molins catalans generen el 4% de l'eòlica produïda a Espanya, per darrere de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia i Andalusia.

Barbers va rebre l'aprovació del projecte executiu l'octubre del 2001. Al cap d'uns anys de tràmits i revisions, el promotor va sol·licitar el 2009 la modificació de l'autorització i la declaració d'utilitat pública del parc i la Ponència Ambiental de Parcs Eòlics va imposar diverses condicions de tipus ambiental.

Després del període necessari d'informació pública, es va sol·licitar l'opinió dels diferents organismes afectats (ajuntaments d'Ascó, Móra d'Ebre, Garcia, serveis territorials del Govern, Agència Catalana de l'Aigua, Agència Estatal de Seguretat Aèria, departament de Cultura i Retevisión).

Més endavant, diverses persones privades van presentar al·legacions respecte als camins d'accés. Després, el parc va topar amb l'oposició de l'àrea de Medi Natural dels serveis territorials a les Terres de l'Ebre de la conselleria de Medi Ambient, dirigida aleshores pel conseller Francesc Baltasar.

Construcció "necessària"

No obstant això, el text d'Empresa i Ocupació constata que "la construcció d'aquest parc eòlic es considera necessària per tal d'aprofitar el potencial eòlic de la zona i cobrir les necessitats de producció elèctrica, així com complir els objectius de participació de les energies renovables en la cobertura de la demanda seguint els objectius del pla de l'energia de Catalunya 2006-2015".

D'altra banda, el DOGC també ha publicat aquesta setmana el pla especial urbanístic del parc eòlic dels Aligars, als municipis de Benifallet, el Pinell de Brai i Prat de Comte. El parc també està promogut per Eolia.La primera autorització d'aquesta instal·lació és del 2003.

stats