AJUST AL SECTOR PÚBLIC
Crònica 28/03/2012

El Govern confirma que les retallades s'allargaran al 2013

El pla de reorganització dels funcionaris que ahir va aprovar el Govern evidencia que els ajustos s'estenen al 2013. Durant dos anys es reduirà la jornada a interins i hi haurà trasllat de funcionaris.

Sara González
3 min
Els funcionaris ja han estat protagonistes de moltes protestes contra les retallades. El Govern va aprovar ahir el pla d'ajust de la funció pública a dos dies de la vaga.

BARCELONA.L'horitzó del president de la Generalitat, Artur Mas, era culminar el pla d'ajustos en dos anys. El 2013 havia de ser, segons l'agenda de l'executiu, l'any dels primers, tot i que tímids, brots verds. Però l'aprovació ahir del pla de reajustament del sector públic va posar de manifest que les restriccions hauran d'anar més enllà dels dos anys previstos. Les reduccions de jornada i sou d'interins i el trasllat de funcionaris es començaran a fer efectius des de l'1 d'abril i s'allargaran fins al 2014. El Govern va aprovar ahir, a dos dies de la vaga general, aquest pla, que rebutgen frontalment els sindicats de la funció pública.

"No hi ha més alternativa, o fas fora gent o distribueixes la feina d'una manera diferent", va assegurar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va insistir que la mesura és "dolorosa, incòmoda i poc simpàtica" però evita "engrandir les llistes de l'atur". El pla aprovat, del qual queden exempts el personal docent no universitari i estatutari de l'Institut Català de Salut, respon a l'objectiu de l'executiu de reduir 625 milions d'euros de despesa en personal. Homs va explicar que, més enllà d'ajustar els pressupostos, les mesures acordades serviran per adaptar les estructures dels departaments a la situació de crisi i a la reducció de departaments -de 15 a 12- que va aplicar Mas.

Trasllats forçosos "residuals"

En aquesta línia de reestructuració, una de les mesures més polèmiques en la negociació amb els sindicats és la mobilitat dels treballadors públics. Fonts de Governació asseguren que només afectarà un miler de treballadors i que la majoria es produiran entre departaments situats a Barcelona i a l'àrea metropolitana. "Els trasllats forçosos seran encara més residuals que els geogràfics", insisteixen des de Governació. I és que aquests casos es donaran per tancament d'oficines. Un exemple són els 162 empleats de les residències de lleure de Tarragona, Llançà i Les, que el departament d'Empresa i Ocupació va tancar a finals de l'any passat.

En el cas dels interins, uns 6.800 veuran la seva jornada -i, per tant, el seu sou- reduïda en un 15%. A efectes pràctics significarà que cada dia treballaran una hora i vuit minuts menys. Cada interí afectat podrà escollir com computa les sis hores i 23 minuts de la seva jornada diària, que haurà de desenvolupar cada matí de dilluns a divendres entre les 8 i les 15.30 hores. Podrà, per tant, escollir si comença més tard la jornada o bé plega abans. Els interins que fan horari partit el mantindran, però decidiran si retallen per l'hora de començar o de plegar. Homs va subratllar que aquest col·lectiu serà el primer a veure restituïda la seva situació quan sigui possible. En el cas dels funcionaris, encara que se'ls canviï d'ubicació, no patiran cap modificació en el seu horari.

Per compensar la supressió del tiquet menjador i facilitar la conciliació, el Govern aprovarà les pròximes setmanes un decret que permetrà als funcionaris compactar el seu horari. La proposta ha estat pactada amb els sindicats i s'espera que rebi el vistiplau del Govern a l'abril. Així doncs, un cop aprovada, els funcionaris tindran l'opció de comunicar al servei de recursos humans, abans de l'1 de setembre de cada any, l'horari que volen fer dins dels paràmetres establerts.

L'oposició carrega contra el pla

L'anomenat pla d'ocupació pública que ahir va aprovar l'executiu de Mas és, segons l'oposició, fruit de la "falta de planificació" i "l'aplicació forçosa" del Govern. "Un pla sense justificació ni diàleg és un pla que demostra que el Govern està improvisant", va dir ahir la portaveu socialista, Laia Bonet. ICV-EUiA i ERC van lamentar que en 15 mesos al Govern CiU no hagi estat capaç de tancar un acord amb els sindicats de funcionaris. Tot plegat, munició per fomentar la vaga general.

stats