L'ESTRÀTEGIA DEL PRESIDENT
Crònica 24/04/2011

El Govern congela la presa de decisions fins després del 22-M

Després d'un inici de legislatura difícil, CiU vol preservar una imatge positiva i d'il·lusió per assegurar-se un bon resultat el 22-M. Així, el meló pressupostari i altres debats espinosos esperaran fins al juny.

Roger Tugas
3 min
Les reunions del consell executiu del Govern no concreten grans mesures o, com a mínim, de moment no les fan públiques.

Barcelona.Després dels excel·lents resultats del 28-N, poques persones a CiU preveien que els costaria tant mantenir uns mesos més la imatge fresca i il·lusionadora i ja donaven per feta una repetició mimètica per al 22-M per assaltar històrics feus socialistes. En poc temps, el desgast s'ha fet evident i la poc previsible incomprensió amb la política de retallades amenacen l'objectiu i donen oxigen a l'oposició. Per això, Artur Mas ha decidit posposar la presa de les decisions i les iniciatives més delicades al juny, un cop superades les municipals. L'últim exemple, l'ajornament de quatre compareixences al Parlament d'alts càrrecs que es preveien per a la setmana vinent.

Els partits de l'oposició s'han mostrat molt crítics amb la falta de concreció i de diàleg del Govern i, des de l'evident diferència ideològica, tots carreguen contra "l'alarmisme" que genera un executiu que per ara fa anuncis dispersos i no negocia xifres tangibles. I més quan CiU, amb 62 escons, no té majoria absoluta i necessitarà aliats per aprovar algunes de les mesures.

El principal element que permetria concretar prioritats i plans seria el nou pressupost del 2011. Tanmateix, tot i que CiU i PP van aprovar una moció conforme el 30 d'abril se'n sabrien les línies mestres, aquest compromís cada cop es veu menys factible. Des de la conselleria d'Economia es va assegurar que, per fer l'esbós, representants del departament es reunirien prèviament amb totes les forces. Aquestes trobades no s'han produït i diputats dels grups de l'oposició ja veuen difícil que es compleixi el pacte entre nacionalistes i populars -que també incloïa mantenir la qualitat de la salut i l'ensenyament públics- o, en tot cas, assumeixen que les xifres que es presentin seran molt genèriques. El Govern no espera aprovar els comptes abans del juny o del juliol i ho vol fer per la via ràpida.

Després de les protestes, silenci

Un dels consellers que més contestació té és Boi Ruiz, el titular de Salut, arran de la dràstica reducció de despesa sanitària que prepara. I també és dels que més ha ajornat la presa de decisions i compareixences. S'havia compromès a explicar el 22 d'abril els plans de xoc de cada hospital, però dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar que la concreció s'ajornaria per facilitar un diàleg més profund amb el sector. No hi ha nova data, però ja ningú no l'espera abans del 22-M.

Ruiz és un dels tres consellers que havien de comparèixer en comissió parlamentària la setmana vinent i que l'ha ajornat per "problemes d'agenda". Els altres dos són la vicepresidenta Joana Ortega i el conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena. El secretari del Govern, Germà Gordó, també havia de donar explicacions sobre el canvi de postura del servei jurídic de la Generalitat respecte de les imputacions del cas Palau -un assumpte espinós per a CiU-, però ell tampoc no podrà comparèixer quan ho tenia previst. Fins al juny no tenen dates lliures.

Aquest mes serà també el que doni el tret de sortida als treballs de la comissió d'estudi del concert econòmic, acordada al març i que ha de tenir enllestides les conclusions el 31 d'octubre. Igualment, s'espera que llavors el Govern acceleri l'elaboració de lleis. Fins ara només n'ha tramitat dues: la de reforma de l'impost de successions i la de modificació de l'Autoritat Catalana de la Competència. I això que CiU, a l'oposició, criticava l'activitat legislativa del tripartit, que definia com a escassa a causa de les disputes internes.

No és estranya aquesta paràlisi pel temor dels candidats de CiU a veure minvades les expectatives electorals si es concreten noves retallades en campanya. Els nacionalistes però, hi donen la volta i asseguren que no podran negociar amb l'oposició fins passat el 22-M, ja que aquesta ara està "enrocada" en una crítica electoralista i desbocada per desgastar la imatge de CiU. I mentre, el país espera.

stats