Crònica 14/12/2011

El Govern denunciarà l'Estat als tribunals i la UE

La Generalitat portarà l'Estat als tribunals i el denunciarà a Europa per l'impagament dels 759 milions. El portaveu del Govern, Francesc Homs, alerta que la vendetta contra Catalunya dispararà el dèficit.

Sara González
2 min

BARCELONA.La Generalitat farà seure el govern espanyol al banc dels acusats i el posarà en evidència a Europa per "deslleial". El govern d'Artur Mas no està disposat a deixar passar sense pena ni glòria l'impagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut i va anunciar ahir que plantarà cara. Per això, a més de presentar un contenciós administratiu, esbombarà a la Unió Europea el que considera un artifici del govern en funcions del PSOE per centrifugar cap a les comunitats autònomes l'excessiu dèficit. "Això té aires de vendetta contra Catalunya", va denunciar el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Que la Generalitat deixi de rebre 759 milions de l'Estat que ja tenia pressupostats suposa un desviament de gairebé quatre dècimes del 2,6% del dèficit previst per tancar el 2011, una distorsió de la qual el Govern vol depurar responsabilitats. "Posarem vermell el govern espanyol allà on calgui", va etzibar Homs, que va insistir en la necessitat de defensar la "dignitat" de les institucions catalanes, sobretot després d'aplicar uns pressupostos amb línies restrictives i d'austeritat que tindran continuïtat en els comptes del 2012, el projecte dels quals serà aprovat pel Govern el dia 20.

Atac a l'autogovern

I és que per a l'executiu català aquest impagament "sense precedents" suposa una "invectiva contra l'autogovern de Catalunya" i un dels "fets més greus de l'època democràtica" en la seva relació amb el govern espanyol. Homs va revelar que a l'octubre ja van intuir que aquests recursos no arribarien, però CiU va decidir no fer-hi sang durant la campanya electoral. Des d'ahir mateix, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja té el permís per formular un requeriment davant del ministeri d'Economia previ al recurs contenciós i per comunicar a les institucions europees l'incompliment.

Tota l'oposició menys el PP va donar suport a l'ofensiva judicial del Govern. El portaveu dels populars al Parlament, Enric Millo, va advertir que aquesta "pataleta" de la Generalitat no permetria començar amb bon peu la relació amb el nou govern espanyol. El Govern va subratllar que el PSOE encara pot rectificar i que "argumentar que està en funcions és una excusa de mal pagador". Però el govern de Zapatero està tancat en banda i ahir va reiterar que no té obligació legal de pagar. "No és una bona manera d'acomiadar-se negar els diners i els papers -de Salamanca- que deu a Catalunya", va etzibar ahir Mas.

Per tant, el PSOE deixarà el litigi en mans de Rajoy. El futur president espanyol es va reunir ahir amb Josep Antoni Duran i Lleida i li va confessar que no estava al corrent de l'incompliment i que, abans de mullar-se, volia estudiar-s'ho bé. La patata calenta la té ara el PP.

stats