AFERS RELIGIOSOS
Crònica 23/08/2011

El Govern eliminarà l'obligació de reservar sòl per a centres de culte

El Govern aprovarà la setmana que ve una reforma de la llei de centres de culte que deixarà en mans dels ajuntaments la decisió final sobre la instal·lació de nous temples religiosos al seu municipi.

Sònia Sánchez
2 min
Alguns ajuntaments ofereixen terrenys perifèrics per ubicar-hi mesquites, com aquesta del polígon Dyna, de Reus.

Barcelona.Els ajuntaments tindran l'última paraula respecte a la instal·lació de noves esglésies, mesquites, sinagogues i qualsevol tipus de temple religiós al seu municipi. L'obligació que va implantar el 2009 el tripartit, amb la llei de centres de culte, de preveure sempre una reserva de sòl per a aquests centres en els plans urbanístics locals desapareixerà en les pròximes setmanes. Dimarts, el Govern aprovarà el projecte de llei de modificació de la normativa, que haurà d'aprovar després el Parlament, segons va avançar ahir la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

"Per a l'autonomia municipal"

Ortega va justificar aquesta decisió amb la defensa de "l'autonomia municipal", i va assenyalar que no ha de ser pas la Generalitat ni cap altra administració qui "obligui un ajuntament a fer una mesquita". "El govern municipal és qui més coneix les necessitats del territori" i, per tant, si s'hi instal·len o no nous temples religiosos ho ha de decidir "cada ajuntament". La vicepresidenta va titllar de "paternalista i intervencionista" la llei aprovada pel govern d'Entesa, que donava a la Generalitat la potestat de vetar un pla urbanístic si no s'adequava a la memòria de les necessitats de centres de culte. Segons la mateixa llei, aquesta memòria havia d'acompanyar obligatòriament cada modificació del pla urbanístic per argumentar les "necessitats i disponibilitats" de temples religiosos de la localitat, i havia de ser oberta a la participació i les al·legacions de les esglésies, confessions i comunitats religioses del municipi. Amb la reforma del Govern de CiU, la memòria desapareix, cosa que, segons Ortega, suposarà també un estalvi econòmic per a molts consistoris petits. "Que siguin els mateixos ajuntaments qui, si ho creuen adient, reservin el sòl i, si no, no cal ni que malgastin diners ni que facin memòries excessives", va afirmar Ortega en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Altres modificacions

La reforma de la llei de centres de culte que prepara l'executiu català, a més, ampliarà de tres anys fins a deu anys el termini per adequar els centres religiosos ja existents a la normativa de seguretat que fixa el reglament de la llei, aprovat l'any passat. Els centres construïts amb anterioritat a l'aprovació d'aquesta llei tenien el 20 de juliol del 2015 com a data màxima per fer les modificacions necessàries per adaptar-se a les condicions de ventilació, aforament, estructura, seguretat, evacuació, accessibilitat i protecció acústica que fixa el reglament de la llei.

Segons van explicar fonts del departament de Governació, el projecte de llei que s'aprovarà previsiblement dimarts inclourà també un llistat d'equipaments religiosos que quedaran exempts d'adaptar-se a la normativa, en especial els temples que formen part del patrimoni històric català i que són de difícil adequació, com algunes esglésies romàniques.

stats