DEBAT DE PRESSUPOSTOS
Crònica 15/06/2011

El Govern elogia l'actitud dels populars

L'executiu d'Artur Mas va elogiar ahir a l'actitud de responsabilitat del PP en permetre l'aprovació del pressupost del 2011 amb la seva abstenció. A l'altre plat de la balança, el Govern hi situa el PSC.

S. González / M. Colomer
2 min
El Govern elogia l'actitud dels populars

Barcelona.El Govern no només ha triat parella de ball per a una aprovació plàcida dels pressupostos, sinó que a més li fa carantoines i la presenta com l'exemple de responsabilitat a seguir per tota l'oposició. Lluny queda la indignació per un recurs contra l'Estatut al Tribunal Constitucional, que va derivar en una sentència històrica contra els interessos catalans, i el compromís d'Artur Mas davant de notari de no pactar amb el PP sota cap concepte. Des del Palau de la Generalitat i sense majoria al Parlament, les coses es veuen diferent. Ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, després de la reunió del consell executiu, va elogiar l'actitud de "responsabilitat" dels populars per haver anunciat l'abstenció en els pressupostos i per sumar avui els seus vots als de CiU en contra de les esmenes a la totalitat de l'oposició.

Per Homs, al costat de la irresponsabilitat hi ha el PSC, a qui va retreure que "amb una mà faci de botxí" en participar en el govern espanyol, que no paga el que deu a Catalunya (com és el cas dels 1.450 milions del fons de competitivitat), mentre "amb l'altra fa de víctima" i acusa l'executiu de Mas de protagonitzar una retallada que posa en qüestió l'estat del benestar. Al seu parer, el més paradoxal de tot és que "qui menys responsabilitat té" de la situació financera de la Generalitat, en referència al PP, és ara precisament qui "actua amb més responsabilitat". Bé, i més tard hi va afegir ERC, de qui va valorar la predisposició al diàleg, malgrat que fonts del Govern admetien que no tenen esperances que els republicans posin el contrapunt al suport del PP i els serveixin una abstenció que els salvi del missatge d'entesa prioritària amb els populars, que no agrada una part de les bases convergents.

Lluny d'adobar el terreny per a l'entesa, les crítiques d'Homs només van servir perquè el PSC encara endurís més el discurs contra un Govern que considera que confon la Generalitat amb el partit. "Mutiladors, gasius, gent de mala fe, sense sentit de país, botxins, víctimes, irresponsables..." La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, va repetir ahir el reguitzell de qualificatius que hores abans els havia llançat Homs, que va qualificar com "un hooligan de la política" que es val del seu càrrec de portaveu del Govern "de tots els catalans" per carregar "obsessivament i malaltissament" contra el PSC. Per Bonet, el Govern de CiU "necessita una cortina de fum per tapar el gir a la dreta que suposa pactar els pressupostos amb el PP".

ERC veu CiU incòmoda

Poques hores abans de l'inici del ple, ERC mantenia la porta tancada a retirar l'esmena a la totalitat si no s'acceptaven les cinc condicions que hi va posar. La portaveu parlamentària dels republicans, Anna Simó, va admetre que "ara per ara no hi ha cap marge de negociació", i veia en la insistència del departament d'Economia perquè ERC s'abstingui una prova de la incomoditat de CiU per haver-se de retratar amb el PP. En canvi, ICV-EUiA va abanderar la seva esmena a la totalitat recordant els 1.200 milions d'euros que es deixaran d'invertir en sanitat, educació i polítiques socials. La sorpresa, Joan Laporta. Després d'haver anunciat el seu sí als comptes (que deixava en situació complicada els seus socis a l'Ajuntament de Barcelona), ahir va rectificar per anunciar el seu no a una CiU que "es lliura" als braços del PP.

stats