RETALLADA PÚBLICA
Crònica 03/06/2011

El Govern endureix els ajuts als immigrants

Les famílies seran les grans damnificades per la retallada a Benestar Social. Només accediran als ajuts per tenir fills els pares que ingressin menys de 8.000 euros i faci 5 anys que viuen legalment al país.

Joan Serra
2 min
Els ajuts per tenir fills menors de tres anys deixaran de tenir un caràcter universal.

Barcelona.Benestar Social i Família restringirà els ajuts que es concedien a les famílies amb fills de 0 a 3 anys, que deixaran de ser universals, per la retallada del 82% que s'aplicarà en aquesta partida (de 192 a 34 milions d'euros). Les subvencions es limitaran a les rendes més baixes -aquelles llars que ingressin menys de 8.000 euros anuals- i als pares que acreditin cinc anys de residència legal, els dos últims a Catalunya. Per tant, els immigrants que no compleixin aquests requisits, no podran accedir a les prestacions.

El Govern ha endurit les condicions als ciutadans estrangers que volen optar als ajuts. Fins ara, només s'exigia als pares d'origen immigrant viure al territori i disposar de residència legal, sense especificar un termini de temps. "Són ajuts de Catalunya per a la gent de Catalunya", va afirmar el conseller Josep Lluís Cleries (CiU), que va defensar els nous criteris després d'apuntar que havien detectat situacions de frau, sense aportar-ne més detalls. Carme Porta, exsecretària de Polítiques Familiars durant el mandat de Carme Capdevila (ERC), va concretar ahir que l'anterior Govern havia estat molt rigorós en les aportacions concedides.

El conseller va subratllar que el fet de deixar sense efecte les subvencions universals a les llars amb fills, mesura avançada per l'ARA en l'edició de dimecres, era només temporal. "Personalment, em dol", va afirmar Cleries, conscient que el compromís electoral de CiU era augmentar el suport econòmic a les famílies, un objectiu que espera assolir durant la legislatura. A partir del juliol, quan s'aprovi el pressupost, només les llars en situació de vulnerabilitat podran accedir als 638 euros per tenir fills menors de 3 anys, 745 euros en el cas de les famílies monoparentals i nombroses amb criatures menors de 6 anys. Es mantindran sense canvis les aportacions que es concedien per parts, adopcions i acolliments múltiples.

Subvencions que no s'han cobrat

La tisorada a Benestar serà del 5,9%, tot i que el conseller va puntualitzar que, comptant el finançament finalista i els ingressos propis, l'"ajust real" al seu departament se situarà en un 4,6%. Es passarà dels 2.330,44 milions d'euros disponibles l'any passat als 2.223,58 milions d'aquest 2011. La secretaria de Família s'emportarà la pitjor part, perquè els recursos minvaran un 74,6%. Cleries va aprofitar la presentació dels números per lamentar que no tots els pares van cobrar les subvencions de caràcter universal de l'exercici 2010, en una clara crítica a l'anterior Govern. El conseller va especificar que de les 312.000 llars que en resultaven beneficiàries, només van percebre l'ajut en el termini previst 80.287 famílies (una de cada quatre). El titular de Benestar, que va denunciar un forat de 106 milions en aquesta partida, es va comprometre a pagar els diners endarrerits en un període de cinc anys.

En resposta a la iniciativa empresa per Cleries, l'oposició va fer ahir front comú al Parlament per aprovar una moció que insta el Govern a no retallar les ajudes a les famílies. CiU hi va votar en contra.

stats