Crònica 30/03/2012

El Govern entén el malestar i veu "saludable" la protesta

El Govern es mostra comprensiu amb el malestar de centenars de milers de vaguistes i els separa clarament dels grups violents. El portaveu, Francesc Homs, no augura, però, canvis en la reforma.

S.g. / F.c.
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, valorant ahir la jornada de vaga a Catalunya.

BARCELONA.El Govern va ser molt més condescendent que l'executiu espanyol a l'hora de jutjar la vaga i, sobretot, va mostrar complicitat amb els manifestants i vaguistes pacífics per aïllar els violents i evitar que el clima social s'escalfi encara més. El portaveu, Francesc Homs, va afirmar, en la seva compareixença al vespre a Palau, la segona del dia, que entenia el malestar que justificava la convocatòria dels sindicats catalans. "El Govern comprèn que el malestar d'una manera o altra surti al carrer. Això és raonable i fins i tot és saludable", va indicar, abans d'aclarir que les retallades no les fan "de gust".

El Govern va oferir la seva cara més conciliadora però no va mostrar cap mena de canvi en la seva posició de fons. CiU va votar en contra de les esmenes a la totalitat a l'avantprojecte de llei de reforma laboral quan va començar el tràmit al Congrés. Homs ahir es va limitar a dir que l'executiu d'Artur Mas i la federació que el sustenta introduiran esmenes en el tràmit parlamentari, però no va detallar en quin sentit les farien. En tot cas va rebutjar "l'error" que la vaga es plantegi en termes "de vencedors i vençuts" i va mostrar molt poca fe que el govern del PP introdueixi canvis substancials.

"Una minoria de brètols"

Homs va desmarcar els manifestants i els vaguistes dels incidents que provoquen "una minoria de brètols" i va mostrar-se satisfet per la normalitat amb què al llarg del dia es van poder dur a terme els serveis mínims en sectors estratègics.

I mentre el Govern mostrava la seva cara més conciliadora i evitava ahir els elogis a la reforma del mercat laboral, l'oposició demanava a Mariano Rajoy que escolti "el clam del carrer" contra les seves mesures. Delegacions del PSC, ERC, ICV i EUiA van assistir a la manifestació convocada per CCOO, UGT, USOC i la Intersindical-CSC a Barcelona. Al bloc dels socialistes no hi era el seu primer secretari, Pere Navarro, però el portaveu, Jaume Collboni, va demanar a Rajoy que retiri la reforma "i comenci a negociar" amb els sindicats.

Els líders d'ICV i ERC, Joan Herrera i Oriol Junqueras, es van manifestar en termes similars. Herrera va afirmar que el PP ha de "prendre nota" i va assegurar que la vaga va ser més massiva que la del 2002, que va fer retirar el cop de decret d'Aznar. Junqueras va considerar "natural i legítima" la mobilització i va animar a "persistir entre tots per portar el país a la llibertat".

stats