BENESTAR SOCIAL
Crònica 13/12/2011

El Govern i les entitats socials acorden la reforma del PIRMI

Un document elaborat pel Govern i les entitats socials posa les bases per reformar el PIRMI. Les entitats accepten diferenciar entre casos socials, laborals i crònics, sempre que es doni resposta a tots.

Auri Garcia Morera
2 min
El Govern i les entitats socials acorden la reforma del PIRMI

BARCELONA.El grup de treball per la lluita contra la pobresa i per la inclusió social que integren el Govern i les entitats socials més representatives ha elaborat un document de propostes que inclou una redefinició de la renda mínima d'inserció (RMI), l'antic PIRMI. Fins ara aquesta qüestió havia enfrontat l'administració amb les entitats, que celebren haver trobat un espai comú per continuar treballant.

El document planteja diferenciar les persones que reben la prestació entre casos socials, laborals i crònics, però sempre donant resposta a tots els casos, sigui amb la RMI o d'una altra manera. A les persones amb problemàtiques laborals es preveu derivar-les a polítiques actives d'ocupació, mentre que per lluitar contra la cronificació es proposen diverses mesures que les entitats veuen amb bons ulls.

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, aclareix que "la postura de les entitats continua sent la mateixa". "Mai hem estat en contra que es reformuli el concepte de la RMI", explica Guiteras. I afegeix: "Si hi ha una sèrie de perfils que són aturats i que han d'anar a uns ajuts o prestacions que depenguin d'ocupació, es pot fer, mentre se'ls doni resposta".

Pel que fa als casos crònics, Guiteras creu que "sempre hi haurà persones que estaran cronificades" i defensa que se les ajudi, però es mostra favorable a intentar evitar-ho amb mesures per fomentar l'ocupació. Per exemple, permetre que es combini una feina a temps parcial amb la percepció de la RMI. Fins ara, la incompatibilitat feia que algunes persones rebutgessin feines mal pagades per mantenir la renda.

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, es va mostrar ahir "satisfet pel resultat de l'estreta col·laboració" amb les entitats, i va fixar el punt de mira en l'aprovació d'un pacte nacional contra la pobresa. Guiteras celebra que el Govern tingui en compte les entitats, lamenta que no sempre hagi estat així i demana que el pacte nacional es concreti el 2012: "Estem en una situació d'emergència".

D'hipoteques a lloguers

L'altra gran proposta del document conjunt és promoure les conversions d'hipoteques en lloguers per evitar desnonaments. Govern i entitats socials estan d'acord que cal actuar abans dels desnonaments, negociant amb la justícia i les entitats financeres per trobar solucions alternatives per a les famílies afectades.

stats