EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
Crònica 14/09/2011

El Govern vol estalviar 355 milions en la llum dels edificis públics

La Generalitat pretén retallar en 355 milions el seu rebut energètic en el període 2011-2026. El sector privat assumirà una inversió de 296 milions gràcies a la concessió de la gestió energètica dels edificis.

Ignasi Pujol
3 min
L'Hospital Clínic de Barcelona és una de les instal·lacions que podrien sortir a concurs en el marc del pla d'estalvi i eficiència.

Barcelona.L'estalvi i l'eficiència seran dos dels pilars essencials del Pla de l'Energia i del Canvi Climàtic 2012-2020, que el Govern preveu enllestir abans de finals d'any. Per aquest motiu, i tenint en compte l'actual context d'austeritat pressupostària, la Generalitat vol donar exemple en la gestió eficient de l'energia que consumeix. De fet, el Govern és un dels consumidors més grans de Catalunya.

El consum anual del conjunt de departaments i organismes que componen l'administració catalana ascendeix a mil gigawatts hora (GWh) i es tradueix en una factura anual de 100 milions d'euros. El Govern ha donat llum verda al pla d'estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat. L'objectiu és rebaixar el consum energètic i, per consegüent, la partida del pressupost que es dedica a aquest concepte.

La conselleria d'Empresa i Ocupació ha decidit treure a concurs la gestió energètica dels edificis propietat de la Generalitat i de tots els que té arrendats, una fórmula utilitzada per altres països europeus però pràcticament inèdita a l'Estat. Fonts del departament expliquen que encara no hi ha un cens d'immobles que s'acollirien a aquesta fórmula concessional, però remarquen que el pla s'adreça a tots els edificis usats pel Govern, com el Parlament, els diferents departaments, el Servei Català de la Salut, l'Institut Català de la Salut, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i les empreses públiques. El pla preveu aconseguir el 2014 un descens del 12% en el consum energètic i del 4,4% en la factura. L'estalvi econòmic seria del 15,2% el 2020. L'estalvi total per al període 2011-2026 serà de 355,7 milions d'euros. D'aquests, 304,7 milions s'hauran pagat a les empreses concessionàries i 50,9 milions seran d'estalvi real.

Funcionament de la concessió

El sistema concessional dels serveis energètics té dos avantatges fonamentals: per una banda, la inversió l'assumeix l'empresa adjudicatària i, per l'altra, l'usuari no incrementa la seva despesa en cap moment. El concessionari recupera la seva inversió gràcies al cost de l'energia estalviada des del primer any del contracte, que tindrà una durada d'entre vuit i deu anys.

El Govern preveu aplicar el pla en dues fases. En la primera es revisaran les condicions dels actuals contractes i es farà un seguiment de la facturació durant un any per detectar ineficiències (aquesta fase pot suposar una reducció de la factura energètica global de la Generalitat del 4% a cost nul).

En una segona fase, a partir de l'any que ve, es posaran en marxa programes de sensibilització dels empleats públics i es trauran a concurs els immobles públics, dividits en diferents lots. Les inversions associades al pla seran de 296 milions.

Les ofertes dels aspirants a les concessions hauran de garantir una rebaixa mínima del consum del 20%. El departament dirigit per Francesc Xavier Mena espera que el 2012 ja es redueixi la factura en 3,2 milions d'euros.

El pla també contempla la possible producció d'energia a través d'instal·lacions renovables (com plaques solars i petits molins eòlics), i la compra o lloguer de vehicles híbrids i elèctrics.

La memòria explicativa del pla assenyala que els edificis públics no tindran la calefacció per sobre dels 21 graus ni els equips de refrigeració per sota dels 26 graus.

Aquest pla, coordinat per l'Institut Català d'Energia (Icaen), té com a antecedent un acord de govern aprovat pel tripartit el 2007, que no s'ha pogut completar per les restriccions pressupostàries. El pla dinamitzarà l'incipient sector de les empreses de serveis energètics (ESE). Aquesta categoria engloba filials de grans grups de construcció i serveis, com Acciona, Emte, Cobra (ACS), Ferroser (Ferrovial), San José, Valoriza (Sacyr), i altres companyies com Applus +, Cofely (GDF Suez), Clece, Dalkia, Concentra, Eulen, ISS, Gas Natural Fenosa i Imtech.

El govern espanyol ha tret a concurs la gestió de la seu del ministeri d'Indústria, adjudicada a Gas Natural i ACS per 47 milions.

stats