EL REPTE DEL FINANÇAMENT
Crònica 25/02/2011

El Govern fixa el llistó per al pacte fiscal

El pacte fiscal que el Govern busca negociar el 2012 comença a tenir contingut. Francesc Homs, portaveu de l'executiu, va donar-ne pistes. La prioritat passa, però, per treure Catalunya del règim comú.

Ferran Casas
2 min
Francesc Homs i David Madí, que va fer-li la presentació, ahir a l'esmorzar protagonitzat pel primer en un cèntric hotel de Barcelona.

Barcelona.La gran prioritat és la crisi. Tots els dirigents de CiU hi estan a favor. Toca sortir del sot i buscar "peixos al cove". Però també és cert que, com sovint recorden dirigents de CDC com ara Oriol Pujol o Artur Mas i els seus, no només han arribat al Govern per fer números. També cal èpica i lluita aferrissada per apujar el sostre de l'autogovern. I això, en aquesta legislatura, passa per la llei de consultes o per fer desplegar una intensa ofensiva política pel pacte fiscal, que inicialment es va presentar en termes molt similars al concert basc i navarrès.

Francesc Homs n'és molt conscient i ahir ho va demostrar en un esmorzar en què va mostrar-se no només com el dirigent que ha de traçar el full de ruta polític i legal al pacte fiscal (va escriure un llibre sobre l'assumpte), sinó també com un dels homes que cotitza més a l'alça a la federació. El portaveu del Govern, un càrrec que segons ell és més fàcil que el de secretari general de la Presidència, va felicitar-se que, d'acord amb ERC, es posi fil a l'agulla i s'ompli de contingut el pacte fiscal, i va marcar línies rojes: el primer i gran objectiu (com ho va ser amb l'Estatut del 2006) és "sortir de la llei orgànica de finançament autonòmic, la LOFCA". Perquè un sistema sigui similar al concert (i no faci inviable l'estat autonòmic) cal que Catalunya se singularitzi i el finançament no hagi de ser traslladat a les altres 14 autonomies.

Segons Homs, caldrà que sigui també una llei pactada de manera bilateral i, en el camp fiscal, que inclogui la cessió, recaptació, gestió i capacitat normativa del 100% dels tributs. El portaveu també va indicar que serà necessari que en el capítol financer s'estableixi la quota de compensació i solidaritat de Catalunya i els termes i terminis de revisió.

Homs va desplegar aquestes prioritats en un esmorzar on el va presentar David Madí, fins fa poc "el més valuós i estimat" dels col·laboradors d'Artur Mas i ara dedicat a l'empresa privada però a qui el protagonista de l'esmorzar va demanar, després dels previsibles elogis i declaracions d'amistat, que no es "desenganxés".

Tant l'un com l'altre saben que l'empresa del pacte fiscal és complicada si no es desvirtua en la negociació o per la conjuntura política. Ahir mateix Jordi Pujol no es va estar de mostrar la seva poca fe que Madrid l'accepti. Per això va demanar una consulta popular per reforçar-lo i avaluar després la resposta espanyola.

stats