Crònica 01/03/2012

El Govern busca fórmules al marge de l'ICO per pagar a proveïdors

Ferran Casas
2 min
El conseller d'Economia i Finançament, Andreu Mas-Colell, en una roda de premsa.

RABAT.Els 900 milions que la Generalitat ha demanat a l'Institut de Crèdit Oficial espanyol (ICO) per pagar a proveïdors són "només una via" per començar a liquidar el deute de 6.500 milions d'euros amb entitats i empreses que presten serveis al Govern, deute que ahir va destapar l'ARA. Així ho va assegurar el president de la Generalitat, Artur Mas, durant el seu viatge oficial al Marroc. El cap de l'executiu no va voler detallar quines serien les seves prioritats de pagament ni quins criteris se seguiria per establir-les.

Es va limitar a afirmar que, de l'ICO, se'n traurà "el màxim profit" per pagar els 6.500 milions que es deuen, i que també s'exploraran altres vies. Per això, la Generalitat està "activa" als mercats financers buscant crèdit i es planteja fer més emissions de bons el 2012, a banda de la ja anunciada aquesta mateixa setmana.

Mas va referir-se també a la necessitat de "flexibilitzar" els criteris de dèficit per a les autonomies que compleixin i facin els deures, com és el cas de Catalunya, que du més d'un any de forts ajustaments. El cap de l'executiu va fer una crida, tant a les institucions comunitàries com al govern espanyol, a no penalitzar qui intenta complir pel fet que d'altres no ho facin i a no posar en risc el model de benestar.

Els proveïdors collen la Generalitat i moltes altres administracions, i molts d'aquests deutes s'arrosseguen de fa anys. Fins al punt que ahir el vicepresident de la patronal espanyola, el madrileny Arturo Fernández, va obrir la porta a deixar de cobrar una part del deute. Segons ell, no és, lògicament, "el millor escenari" però "sí que és millor que no cobrar res".

Pujol i el finançament

L'expresident Jordi Pujol també va entrar, ahir, en el debat de les finances públiques carregant contra els que, com els socialistes i alguns sectors de CiU, aposten per reduir el dèficit fiscal de Catalunya sense buscar un canvi de fons en el model. Segons ell, aquesta actitud pot acabar perjudicant l'economia i l'estat del benestar.

stats