RECUPERACIÓ ECONÒMICA
Crònica 27/04/2011

El Govern injectarà 2.200 milions a empreses a través de l'ICF

El Govern va donar ahir llum verda a un pla per aportar 2.200 milions d'euros a les empreses a través de línies de préstecs i avals de l'Institut Català de Finances per impulsar la recuperació econòmica.

Ignasi Pujol
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern, després de la sessió del consell executiu d'ahir que va donar llum verda al nou pla de l'ICF.

Barcelona.Insuflar oxigen a les empreses. Aquest és l'objectiu del nou Pla d'Activitat Creditícia de l'Institut Català de Finances (ICF), aprovat ahir pel Govern en la sessió del consell executiu. La Generalitat injectarà prop de 2.200 milions d'euros en empreses per contribuir a la reactivació de l'economia catalana.

I ho farà reimpulsant l'activitat de la seva agència creditícia, l'ICF, que obrirà tres línies de crèdit i finançament d'empreses. S'obriran dues línies de préstecs destinades, d'una banda, a empreses que estan fent un esforç per millorar la seva competitivitat a través de processos d'internacionalització, innovació, eficiència energètica i creació d'ocupació i, per l'altra, una línia de crèdit per capitalitzar empreses i millorar-ne la solvència. En tercer lloc hi haurà avals públics per facilitar l'increment del finançament del capital circulant o tresoreria, un dels drames de les petites i mitjanes empreses (pimes) en l'actual conjuntura econòmica.

"La prioritat és fer front a la crisi econòmica, i un dels principals problemes és la falta de funcionament del sistema financer i la falta de crèdit", va subratllar el portaveu del Govern, Francesc Homs, després del consell executiu.

Diversos vehicles

Els préstecs s'articularan a través dels diversos vehicles de l'agència creditícia del Govern: l'ICF Holding (el braç inversor de la Generalitat), l'ICF (crèdits a empreses) i IFEM (societat que gestiona els fons aportats per la UE).

L'acord de Govern assenyala que les línies de finançament "es gestionaran conjuntament amb la resta d'entitats financeres (Institut de Crèdit Oficial, bancs i caixes d'estalvi), per potenciar i incrementar l'import total del finançament que es posarà a disposició de les empreses".

Homs va assegurar que malgrat aquest paquet d'ajudes, "tenim unes entitats financeres a casa nostra que tenen més futur del que a vegades s'arriba a dir o especular".

Ahir mateix l'ICF va sol·licitar formalment al Banc Europeu d'Inversions (BEI) un crèdit de 150 milions d'euros per finançar petites i pimes a Catalunya. Concretament la sol·licitud remesa al banc de la UE diu que el préstec s'utilitzaria per al finançament de pimes, especialment dels sectors de la "indústria, el turisme i el sector serveis".

En menor mesura els recursos podrien anar a parar a inversions públiques en "economia del coneixement, energia i medi ambient". No obstant això, el 70% del crèdit l'absorbirien les pimes.

L'ICF, depenent de la conselleria d'Economia i Coneixement, ha demanat altres crèdits al BEI per a pimes o per al finançament de nous equipaments. El Govern també ha apel·lat el banc de la UE per a promoure grans projectes d'infraestructures, com la línia 9 del metro de Barcelona i el desdoblament de l'Eix Transversal.

Durant els últims mesos, l'ICF ha alentit la seva activitat a l'espera del nou pla. El nou Govern de CiU va nomenar el febrer passat Josep Ramon Sanromà Celma, exdirectiu de Deutsche Bank, com a conseller delegat de l'ICF en substitució de Miquel Salazar.

El 2009 (l'últim exercici amb dades auditades disponibles) l'ICF va donar crèdits per valor de 785 milions d'euros .

stats