MERCAT DE TREBALL
Crònica 26/07/2011

El Govern insisteix que el 51% dels aturats s'han de reinventar si volen feina

Un estudi de la Generalitat detecta que un de cada dos aturats té perspectives baixes o molt baixes de trobar feina. La formació professional i els estudis tècnics són el més demandat per les empreses.

Elena Freixa
2 min
Itineraris personalitzats El programa de formació  a la carta és un objectiu  del SOC, que va oferir el 2010 orientació personalitzada  a 148.000 aturats.

Barcelona.La diagnosi del mercat de treball que ahir va presentar el Govern referma que el 51% dels aturats catalans ho tenen magre per trobar feina. Les dades corroboren les estimacions que va fer el conseller d'Empresa i Ocupació en una entrevista publicada a l'ARA el passat 11 de juliol, en què va assenyalar que la meitat d'aturats no trobaran feina si no es reinventen a través de la formació. El document calcula que hi ha més de 350.000 aturats que tenen un grau d'ocupabilitat (perspectives de trobar feina tenint en compte formació i aptituds) entre "baix" i "molt baix".

Prenent com a referència els 686.800 aturats amb què Catalunya va tancar el 2010, es veu que només va baixar l'atur (un 2%) entre el col·lectiu de treballadors amb formació professional i entre els tècnics professionals superiors. En canvi, va créixer un 20% entre els aturats sense estudis i un 6% en el grup amb estudis primaris. Aquests resultats, segons defensa el Govern, justifiquen la necessitat d'una "revolució" en el sistema de formació professional català, copiant si cal el model alemany, per atreure més estudiants i adequar-lo al que demanden les empreses.

En el sistema educatiu hi ha una descompensació que es veu també reflectida a les llistes de l'atur. Hi ha un gruix de persones poc qualificades i falten perfils de treballadors especialitzats en el camp de la formació professional. El 30% dels aturats l'any passat cercava una feina no qualificada i això s'ha de canviar. La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, va explicar ahir que l'estratègia d'ocupació 2012-2020, que el Govern presentarà després de l'estiu, vol "redreçar" el factor estructural de l'atur elevat i per fer-ho, va dir, es treballarà en estratègies a mida per a cada territori, estudiant el perfil de l'aturat a cada lloc.

La manca de formació entre els aturats va posar-se de manifest durant el procés de selecció de Seat per contractar operaris per a l'Audi Q3. El SOC havia de triar 1.200 persones a l'atur que tinguessin com a mínim estudis de FP, per formar-les en el sector de l'automoció. D'aquestes, 700 han estat contractades a Seat. Tot i que l'empresa diu que ha cobert les vacants amb els requisits que volia, fonts properes al procés asseguren que si li calgués ampliar la contractació, podria ser difícil trobar prou aturats amb aquest perfil.

stats