POLÍTIQUES D'ACOLLIDA
Crònica 17/03/2011

El Govern deixa en l'aire formar immigrants en català

ERC va denunciar ahir contradiccions de CiU en les polítiques de llengua i integració. El Govern, en canvi, diu que només vol reorientar el programa de formació de treballadors estrangers del tripartit.

Joan Serra
2 min
Centenars de treballadors de bars i restaurants s'havien format en català des del 2008.

BARCELONA.L'endemà que el Govern subratllés que el català serà un requisit "molt determinant" per constatar la integració dels immigrants -amb incidència directa en els processos d'arrelament, de renovació del permís de residència i d'obtenció del reagrupament familiar-, va transcendir que la Generalitat deixava en suspens un dels programes que fomenten el coneixement del català entre els col·lectius immigrants que treballen en l'àmbit de l'hostaleria i el comerç (el programa Profit). Des de l'abril del 2008, quan es va posar en marxa, fins al desembre del 2010, fins a 3.749 treballadors estrangers havien rebut formació bàsica per desenvolupar-se a la seva feina en llengua catalana. En aquest període es van finançar 400 cursos.

Consultat per l'ARA, el departament d'Empresa i Ocupació va assegurar ahir que el Govern no tenia cap intenció d'eliminar el programa sinó que la voluntat era "reorientar-lo", tot i que no van concretar com es materialitzarien aquests canvis. Tanmateix, dimarts va ser acomiadat el coordinador dels cursos -coordinats pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya-, amb l'argument que la iniciativa se suprimia, un extrem confirmat per diverses fonts de la conselleria. De fet, des del 22 de febrer no s'ha convocat cap dels cursos destinats a la formació bàsica dels treballadors estrangers del sector serveis. Sí que se n'havien fet durant el gener i les tres primeres setmanes de febrer.

Condicionat a un cost menor

La necessitat de limitar la despesa explica que el Govern hagi deixat en l'aire l'aplicació de les sessions formatives. De fet, el missatge traslladat per Empresa i Ocupació és que pretén revisar el programa per aconseguir un "abast més ampli amb un cost menor". Durant l'any 2010, el Consorci de Comerç, que penjava de la conselleria del republicà Josep Huguet, va destinar 525.000 euros a finançar el programa Profit, un pressupost que es va completar amb una partida propera als 100.000 euros procedent de Vicepresidència i el suport de la Secretaria per a la Immigració, totes àrees controlades per ERC. Empresa i Ocupació tampoc va poder confirmar ahir com es concretaria la revisió del programa Profit amb menys recursos.

Fins ara, la Generalitat contactava amb gremis del comerç, l'hostaleria, la restauració i la fleca i pastisseria, que oferien els cursos als establiments del ram. Els empresaris es comprometien a facilitar la presència del treballador a les classes (el curs tenia 30 hores lectives), mentre que el Govern en finançava el cost. Si el treballador immigrant assistia a classe fora de l'horari laboral, participava en un 80% de les sessions i aprovava, obtenia una recompensa econòmica de 50 euros.

La discussió política

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va respondre ahir al seu blog les paraules de Francesc Homs, que no s'havia estalviat retrets a la política del tripartit en matèria d'immigració. Puigcercós va censurar la contradicció de l'executiu de CiU. "El que per una banda el portaveu del Govern anuncia amb vehemència -res que la llei d'acollida no inclogui, només cal desenvolupar-la-, el conseller Mena ho desmunta", va escriure el líder d'ERC. L'exconseller Josep Huguet va tirar més llenya al foc: "Suprimeixen un dels programes més àgils que hem tingut per ensenyar català als immigrants". El projecte s'havia gestat en el mandat del tripartit i sota el paraigua de la seva conselleria. El debat de la llengua també va arribar a Madrid. El PP va recordar al Govern que per afavorir la integració dels immigrants s'ha de fomentar "especialment" el castellà.

stats