NOVES TAXES
Crònica 19/09/2011

El Govern critica l'impost del patrimoni però estudia aplicar-lo

Després d'assegurar que l'impost del patrimoni perjudicarà greument la classe mitjana, Ortega va dir que el Govern potser l'aplicarà. Rubalcaba va reiterar que l'impost afectarà 160.000 rics.

Miquel Codolar
3 min
La vicepresidenta, Joana Ortega, va admetre que el Govern podria aplicar l'impost.

Madrid.L'executiu d'Artur Mas encara no ha decidit si aplicarà l'impost del patrimoni que ha recuperat el govern espanyol, però la vicepresidenta, Joana Ortega, va advertir ahir a Catalunya Informació que "les finances no estan per desestimar cap impost". Va fer aquesta afirmació després de criticar una taxa que "només existeix a l'Índia" i considera que afectarà una classe mitjana "que paga una fiscalitat massa forta". Ortega va demanar una revisió dels impostos a les grans fortunes i va lamentar que les autonomies no puguin decidir les taxes.

Per la seva banda, el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va manifestar en el sentit oposat i va reiterar que l'impost no tindrà efecte sobre la classe mitjana, sinó que afectarà "només" 160.000 rics per recaptar 1.090 milions que vol que les autonomies utilitzin per pagar professors i metges o subvencionar contractes. No va voler opinar sobre la compensació de 2.100 milions d'euros que reben les autonomies des que l'impost es va suprimir, i que dissabte la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va dir que es mantindria. Anem per parts.

A qui afecta l'impost?

L'impost de patrimoni afectarà durant els anys 2012 i 2013 els contribuents que tinguin més de 700.000 euros en béns i drets amb valor econòmic com cases, finques, accions i participacions en empreses. Es té en compte la quantitat més alta entre la mitjana del quart trimestre de l'any i les dades a 31 de desembre.

Com tributa l'habitatge?

Tributa sobre el valor més alt entre el valor cadastral, el d'adquisició o el que tingui a efectes d'impostos. Acostuma a ser el cadastral, ja que és un valor que si bé fa vint anys era més elevat que ara, durant els últims anys, malgrat la crisi, no ha baixat.

Pagaran molt?

El tipus de l'impost serà entre el 0,2% i el 2,5%, depenent de la base liquidable que li surti al contribuent una vegada hagi descomptat del seu patrimoni el mínim exempt de 700.000 euros, 300.000 euros més pel seu habitatge habitual, i altres quantitats per obres d'art, entre d'altres. De mitjana, els contribuents afectats hauran de pagar 6.750 euros l'any.

Un exemple

Un contribuent amb un patrimoni d'1,1 milions que visqui en una casa valorada en 300.000 euros tindrà una base liquidable de 100.000 euros, i per tant n'haurà de pagar el 0,2%, que seran 200 euros. Si el mateix contribuent visqués de lloguer hauria de pagar 1.200 euros, el 0,3% d'una base liquidable de 400.000 euros.

Tots els rics paguen?

No. La taxa no afecta els espanyols més rics, aquells que tenen els diners en sicav , que són societats d'inversió de capital variable i paguen uns impostos de menys de l'1%. Tampoc hauran de pagar els que inscriuen els seus béns en societats, que tenen uns impostos més baixos que els que el govern espanyol ha recuperat.

Qui cobra els diners?

La recaptació va a parar als governs autonòmics. El 2007, l'últim any que l'impost va estar en vigor, les autonomies van cobrar 2.120 milions d'un milió d'espanyols. Amb els canvis anunciats i segons els càlculs del govern espanyol, a partir d'ara es recaptarà la meitat: 1.090 milions.

L'Estat no en veu ni cinc?

L'impost va estar vigent del 1977 al 2008. Des que José Luis Rodríguez Zapatero el va suprimir, les autonomies cobren una compensació de 2.100 milions d'euros l'any. El govern espanyol volia recuperar-lo per deixar de pagar aquests diners i millorar les arques de l'Estat. Però Salgado va indicar que no han tingut temps de modificar la llei de finançament i, per tant, les autonomies podran cobrar doble. Cal tenir en compte que les comunitats del PP han anunciat que es negaran a aplicar-lo.

stats