LA PUGNA PER LES TRANSFERÈNCIES DE L'ESTAT
Crònica 29/04/2011

El Govern manté el pols amb Salgado pel dèficit

Sara González / àlex Font
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar ahir que el Govern no es dóna per vençut i no deixarà de reclamar el fons de competitivitat durant tot l'any.

El Govern, d'una manera cordial, sense pujar de to, ha recollit el guant llançat per la ministra d'Economia, Elena Salgado, després de plantar-se en la qüestió dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que reclama Catalunya. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va donar ahir per fet que davant la negativa de l'executiu espanyol a la reivindicació del fons de competitivitat, la Generalitat incomplirà amb l'objectiu de l'1,3% de dèficit que l'Estat exigeix a les comunitats autònomes per tancar el 2011. Malgrat tot, el conseller ja va advertir que el Govern està disposat a convertir-se en la gota malaia del PSOE: "Seguirem reclamant el fons de competitivitat fins a les 12 de la nit del 31 de desembre".

Durant el consell de política fiscal i financera de dimecres, Catalunya es va comprometre a complir els objectius de dèficit per al 2012 i el 2013 (que són de l'1,3% i l'1,1%, respectivament). Però ahir Mas-Colell va deixar clar que sense el fons de competitivitat Catalunya no podrà complir l'objectiu per a aquest any (que també és de l'1,3%). Segons el conseller, per tenir un 1,3 el 2011 sense les transferències de l'Estat caldria retallar la despesa en més d'un 10%, un llindar que no està disposat a traspassar. Mas-Colell creu que l'incompliment de l'objectiu de dèficit no serà necessàriament mal vist pels mercats internacionals, amb els quals Catalunya té la major part del seu deute. El conseller creu que sabran apreciar els esforços d'austeritat de la nova administració catalana.

Per ara, l'estratègia del Govern no contempla portar l'Estat als tribunals, tal com va suggerir el PSC, perquè, segons Mas-Colell, aquesta via no seria més que una "distracció", una fórmula que permetria als socialistes catalans allunyar els focus dels seus 25 diputats de Madrid. "No és un tema de legalitat, sinó de lleialtat institucional. La via clara i òbvia és la política", va insistir el conseller, que va instar el PSC a desmarcar-se del PSOE el 10 de maig al Congrés, com ha fet al Senat, quan es voti la iniciativa parlamentària que ahir va registrar CiU per reclamar el fons aquest any. Tot i que els socialistes no tenen intenció de desmarcar-se del PSOE al Congrés, el portaveu parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va llançar un dard via Twitter: "La injustificable rigidesa inflexible del ministeri d'Economia sembra la llavor de noves tempestes no desitjables després del 22-M".

Però aquesta és precisament la data que espera Mas-Colell perquè s'obri un escenari de negociació amb Madrid menys hostil i sense pressions electorals. De fet, el conseller va assegurar que ara per ara "no hi ha urgència" en l'aprovació del pla de reequilibri que va presentar al gener -i que s'haurà de rectificar perquè ja no comptarà amb l'ingrés dels 1.450 milions del fons-, perquè la situació de la tresoreria de la Generalitat "és bona". Malgrat tot, Mas-Colell va precisar que, mentrestant, la institució només es pot endeutar a curt termini i voldria poder-ho fer també a llarg termini.

Pressupostos "durs" i "severs"

En tot cas, no disposar del fons dibuixa, segons el conseller, uns pressupostos "difícils, durs i severs, però sense autoenganys", que no sobrepassaran el 10% de retallada i les línies generals dels quals seran exposades avui pel conseller als grups parlamentaris. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, va esperonar el Govern d'Artur Mas a desobeir l'Estat i a elaborar uns pressupostos que superin el dèficit imposat, i va posar en safata el seu suport als comptes: "Si ho fan, ERC serà al seu costat".

De cara a la negociació amb Madrid, el conseller va apel·lar una vegada més a la "coresponsabilitat" de l'Estat perquè compleixi "escrupolosament" amb el finançament autonòmic i va instar al govern espanyol a comprendre el posicionament de la Generalitat, una condició bàsica perquè "el resultat no sigui un xoc de trens".

stats