ENSENYAMENT
Crònica 13/01/2012

El Govern paga dos mesos tard l'ajut no salarial a les concertades

El Govern paga amb dos mesos de retard la part del concert corresponent al funcionament dels centres (el 9% del total). Això i la caiguda de la despesa familiar complica la situació a alguns centres.

S.s.
2 min
La majoria dels centres concertats admeten que l'endarreriment  no els crea, de moment, problemes significatius.

BARCELONALa Generalitat paga amb dos mesos de retard la part del concert que correspon a les despeses de funcionament de les escoles privades concertades. Es tracta del 9% de la subvenció que reben. Els mesos d'agost i setembre no la van rebre i, a finals d'aquest mes, Ensenyament va enviar una carta als centres per anunciar-los l'endarreriment de les quotes.

El 93% de la subvenció pel concert, que és la que correspon a les despeses de personal, s'ha pagat a temps, ja que els professors i mestres cobren la seva nòmina directament de la Generalitat. Els docents dels centres concertats han patit, de fet, el mateix problema que la resta de treballadors públics amb la paga extra de Nadal, explica el president de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Carles Armengol, que agrupa la majoria d'escoles concertades.

Algunes situacions complicades

El retard en el pagament de les despeses de funcionament "no suposa un problema greu" per a les escoles, diu Armengol, "però en alguns casos concrets en què això s'afegeix a altres circumstàncies, sí". Es tracta de les 27 escoles que tenien un contracte programa amb la Generalitat per sufragar les activitats complementàries (equivaldria a l'antiga sisena hora de l'escola pública) i que el Govern ha ajornat fins que hi hagi disponibilitat de tresoreria. Però també "hi ha un altre grapat de centres situats en barris desafavorits que estan patint més", perquè el retard s'uneix "a les reduccions d'altres subvencions que rebien, potser per l'escola bressol o per les beques de menjador, que el consell comarcal no paga". I s'hi afegeix també la caiguda de la despesa de les famílies, afectades per la crisi. A nivell general, la crisi ha fet baixar molt la despesa de menjador i de les activitats extraescolars de les famílies, bé perquè no tenen diners o perquè s'han quedat a l'atur i tenen més temps per atendre els nens. "Això ha passat també a l'escola pública, però la concertada, en part, viu d'aquestes coses, que l'ajuden a finançar-se", explica Armengol.

stats