REFORMA LEGISLATIVA
Crònica 08/06/2011

El Govern ofereix a l'oposició trossejar la llei òmnibus

El Govern va suavitzar ahir la posició amb la llei òmnibus. Davant l'ofensiva de l'oposició i la necessitat de forjar aliances més enllà del PP, l'executiu s'obre a trossejar-la per evitar una tramitació eterna.

S. González / R. Tugas
2 min
Homs a la roda de premsa d'ahir, on va defensar la llei òmnibus.

Barcelona.Una modificació en bloc de vuitanta lleis amb un període de set dies per presentar-hi al·legacions era un plat difícil de digerir per a qualsevol partit de l'oposició. Sobretot si està salpebrat amb mesures de tints liberals que van més enllà de la simplificació de l'administració. Per això ahir el Govern va trepitjar el fre amb la llei òmnibus, va ampliar el període d'exposició pública 15 dies i va obrir la porta a negociar-la per parts amb els diferents grups de l'oposició. De fet, aquesta estratègia permetria a CiU no aprovar tot el paquet únicament amb el PP -que per proximitat ideològica en matèria econòmica podria donar el seu aval pràcticament a la totalitat- en un moment en què necessita allunyar la imatge d'un acord global amb els populars. A la palestra hi ha l'aprovació dels pressupostos amb el PP com a aliat i els acords municipals que estan forjant ambdues forces polítiques.

"No hi ha una voluntat d'anar a destruir res ni anar en contra de ningú, sinó de resoldre coses", va etzibar el portaveu del Govern, Francesc Homs, davant les acusacions de l'oposició, que considera que s'està utilitzant la crisi com una "coartada" per aprovar una sèrie de reformes d'abast ideològic esquivant el debat parlamentari. "L'ofensiva neoliberal i destructora de l'arquitectura social de Catalunya ja ha començat", denunciava l'expresident José Montilla en una carta a la militància del PSC.

Fins al Tribunal Constitucional

Homs va fer una crida a fugir dels "prejudicis" i va insistir que el Govern seria flexible per reenfocar els punts (una minoria, segons el portaveu) que no tinguin consens. Això sí, dins del calendari previst. "No estarem quatre anys per debatre vuitanta normes", va advertir. Malgrat tot, que la llei s'aprovi com a molt tard la primera quinzena de juliol es preveu difícil. Sobretot perquè el tripartit considera que es tracta "d'un abús democràtic" i ICV-EUiA va anunciar que està disposada a portar-la fins al Consell de Garanties Estatutàries i el Tribunal Constitucional. El PP va exigir que almenys la norma no sigui portada al Parlament en tràmit d'urgència o lectura única, com ja va passar amb successions i vegueries.

I és que, més enllà d'òmnibus, el PP pot ser el bitllet del Govern per tirar endavant els pressupostos, un acord que es podria tancar entre avui i demà. Ahir, el portaveu del PP, Enric Millo, denunciava que 48 hores abans del termini màxim per presentar esmenes a la totalitat, el seu grup encara no havia rebut cap resposta a les condicions que ha posat sobre la taula per abstenir-se en la votació, i que passen per la reducció del dèficit sense perjudicar la qualitat dels serveis socials i reduint l'administració. De la resta de l'oposició, només ERC no descarta encara la impugnació total dels comptes.

Els republicans, que esperen que Joan Puigcercós també es reuneixi avui amb Artur Mas, van presentar ahir la recepta pel pacte: moratòria en la supressió de successions, aplicació de la sisena hora a tots els centres públics, manteniment de l'ajut a les famílies de rendes baixes i mitjanes, manteniment del pressupost de l'atenció primària de salut i establiment d'una interlocució sobre la llei òmnibus. Unes condicions que fan pràcticament impossible l'acord amb els republicans. El PP espera torn.

stats