ENSENYAMENT
Crònica 30/03/2011

Govern i oposició topen per l'uniforme escolar

El govern català es va refermar ahir en la necessitat d'obrir el debat sobre els uniformes escolars davant les crítiques de l'oposició, que veu la polèmica 'pobra i carrinclona' i una 'cortina de fum'.

Sònia Sánchez
2 min
El Govern ha obert el debat sobre les normes d'indumentària a l'escola i la possible conveniència d'imposar l'uniforme en alguns centres.

Barcelona.El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, va defensar ahir que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hagi obert el debat sobre les normes de vestuari a l'escola i la possibilitat d'implantar l'uniforme escolar. Davant la pluja de crítiques de les forces de l'oposició, Homs va refermar l'opinió expressada el dia abans per la seva companya de gabinet, que va demanar una reflexió al respecte i va negar que es tracti de 'cap cortina de fum' per amagar altres polèmiques, com la previsible retallada pressupostària a l'ensenyament públic.

Tot i que va negar que l'Executiu pretengui imposar l'uniforme a les escoles, ja que és una decisió que és competència del consell escolar de cada centre, Homs va considerar "raonable" que es generi "una reflexió serena" sobre la necessitat de buscar fórmules que unifiquin la indumentària dels joves a l'escola, perquè el tema, va dir, preocupa 'moltes famílies del país que no poden fer front a la despesa que suposa la roba', sobretot quan els companys vesteixen peces de marca.

Al contrari, els grups de l'oposició van considerar de forma pràcticament unànime que aquest és un 'debat carrincló' que només busca 'despistar' l'opinió pública de qüestions més importants que afecten l'educació catalana.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va considerar 'pobra' la forma en què Rigau va plantejar ahir aquesta qüestió, i va subratllar que hi ha 'coses en joc' molt més importants que l'uniforme en el sistema educatiu a Catalunya.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va qualificar directament la polèmica de 'cortina de fum' per desviar l'atenció d'altres assumptes que afecten l'acció de Govern. Per la portaveu republicana, la reflexió de la consellera Rigau sobre la forma de vestir dels adolescents catalans a l'escola és 'una lectura rància i paternalista de les desigualtats socials. Les sabates, els mòbils i les vacances ja delaten les diferències econòmiques de cadascú', va assenyalar Simó.

'Se li veu la sotana'

El vicepresident d'ICV-EUiA al Parlament, Jordi Miralles, va opinar també que la consellera Rigau posava aquesta qüestió sobre la taula 'per amagar les patinades en la gestió' del seu departament. El també coordinador general d'EUiA va qualificar 'd'acudit' la proposta de Rigau i la va inscriure en la voluntat que, al seu parer, té la consellera 'd'afavorir el sistema privat' per 'restablir l'equilibri entre escola pública i privada que segons ella va trencar el tripartit. A la consellera se li veu la sotana', va sentenciar Miralles.

Rigau no es va estalviar ni tan sols les crítiques del PP de Catalunya que, en aquest cas, es centraven en la possible imposició d'un criteri homogeni des de la Generalitat. El portaveu popular al Parlament, Enric Milló, va defensar la llibertat dels pares per decidir si volen o no l'uniforme escolar. 'Nosaltres respectem l'opinió i la voluntat dels pares en l'educació dels seus fills i estem farts de governs que es dediquen a imposar als ciutadans', va afirmar.

Per la seva banda, el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va dir veure en les declaracions de la consellera Rigau un intent 'd'aplicar a les escoles públiques' allò que els convergents 'volen a les seves escoles privades'. Tot i remarcar que respecta les opinions que defensen l'ús de l'uniforme escolar, Rivera es va desmarcar d'un debat que no considera 'necessari'. Segons el dirigent de C's, 'el fracàs escolar no té res a veure amb què els nens vagin vestits diferent'.

stats