Crònica 28/09/2011

El Govern plantejarà el copagament després del 20-N

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre ahir que el copagament és un debat "que està sobre la taula", però considera que s'ha de debatre a tot l'Estat després de les eleccions del 20-N.

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.El copagament sanitari sempre ha estat sobre la taula del Govern, però el conseller de Salut, Boi Ruiz, que n'és un ferm defensor, l'havia descartat per a aquesta legislatura a causa de l'actual conjuntura econòmica i havia insistit sempre que és un debat que s'ha d'obrir a tot l'Estat espanyol.

Aquest debat ja té data. El Govern es partidari de plantejar el copagament després de les eleccions del 20 de novembre, segons va dir ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que va reconèixer que és un debat "que està sobre la taula". Va admetre, però, que cal debatre'l "en un àmbit superior" a l'estrictament català. Més que una via d'ingressos, el copagament té una funció dissuassòria, ja que serveix per racionalitzar l'ús dels serveis sanitaris. Sobre la retallada que l'ICS vol fer en el sou dels professionals sanitaris -reduir la paga de Nadal, guàrdies i complements- per quadrar el pressupost, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va recordar que el pressupost que es va aprovar al Parlament hi és "per complir-se". I va apel·lar "a la responsabilitat" dels metges perquè col·laborin en la reducció del dèficit, com han fet altres professionals de centres concertats.

Negociació en marxa

A l'Hospital Clínic i a l'Hospital de Granollers els comitès d'empresa han arribat a acords per rebaixar-se el sou a canvi que no hi hagi acomiadaments. L'ICS fa ara una proposta similar als treballadors de la sanitat pública. Però tant el Col·legi de Metges com ahir el Col·legi d'Infermeria consideren que aquestes rebaixes són "inassumibles". "El que és possible per a un hospital ha de ser possible per a d'altres. Tots formen part del mateix col·lectiu", va dir ahir Homs. Segons el portaveu del Govern, la negociació a l'ICS evolucionarà en els pròxims dies.

stats