NOUS INGRESSOS
Crònica 16/03/2012

El Govern preveu recaptar 300 milions amb les noves taxes

El Govern preveu recaptar 300 milions d'euros amb les noves taxes, com la turística i la farmacèutica. Economia va precisar ahir que l'ingrés es preveu durant l'aplicació d'un any natural dels tributs.

S. González / A. Garcia Morera
2 min
Els turistes hauran de pagar una taxa mínima de 0,50 euros per nit en un hotel català.

BARCELONAEl Govern és conscient que una mesura tan impopular com la creació de noves taxes ha d'estar ben argumentada per rebre el vistiplau dels ciutadans, i una suculenta xifra d'ingressos pot ser una justificació de pes per superar el veredicte. Uns 300 milions d'euros més a la caixa de la Generalitat. Aquesta és la xifra que el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va afirmar ahir que recaptaria Catalunya gràcies a la llei d'acompanyament dels pressupostos que el Govern va aprovar dimecres amb l'abstenció del PP i que inclou, entre d'altres, tributs que no han estat exempts de polèmica en els últims mesos -com l'euro per recepta, la taxa turística i l'increment del cànon de l'aigua-. Pujol, que va defugir qualsevol referència als acords que el seu partit segella amb els populars, va detallar, en declaracions a Ràdio 4, que 180 milions provindrien del tiquet moderador, 60 de la taxa per pernoctació que pagaran els turistes i 60 més de la resta de taxes, com la del cànon a les subministradores d'aigua o la de prestació de serveis personals i materials de la justícia. Tot i això, el departament d'Economia es va veure obligat a precisar la lletra petita d'aquesta previsió recaptatòria.

Fonts del departament d'Economia van explicar que aquests 300 milions s'ingressarien amb l'aplicació del conjunt de taxes durant tot un any natural, amb la qual cosa aquesta xifra és vàlida per al 2013, suposant que no es faci cap modificació en aquests tributs. Cal tenir en compte que, enguany, està previst que l'euro per recepta no s'apliqui fins al mes de juny i la taxa turística fins al novembre, i, per tant, la recaptació del 2012 serà menor, tot i que l'executiu d'Artur Mas encara no ha donat una xifra oficial. Inicialment, la Generalitat tenia una expectativa recaptatòria més gran, que va ser rebaixada en el pacte del Neri amb el PP per la necessitat de trobar un soci per aprovar els pressupostos. Els populars van forçar que l'aplicació de la nova taxa farmacèutica s'endarrerís tres mesos i que determinats col·lectius, com els malalts crònics amb rendes baixes o els beneficiaris de la renda mínima d'inserció en quedessin exempts. També va aconseguir ampliar les limitacions de la taxa turística i reduir d'aquesta manera el seu impacte.

El tiquet moderador, a tot l'Estat?

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va deixar ahir la porta oberta a estendre a tot l'Estat el tiquet moderador, la denominació de la taxa farmacèutica. Mato va reconèixer que "cal buscar mecanismes de sostenibilitat" de la sanitat i va afegir que l'euro per recepta no xoca amb el seu compromís d'impulsar una sanitat "pública, universal, de qualitat i gratuïta". El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, es va afegir a la ministra i va declarar que veu "preferible" el cànon per recepta que el copagament per prestacions mèdiques. Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés, es va mostrar a favor d'estendre la mesura a tot l'Estat. Per contra, el portaveu d'Izquierda Plural (IU-ICV-CHA) a la comissió de sanitat del Congrés, Gaspar Llamazares, va instar el govern a posar un recurs d'inconstitucionalitat a la Generalitat per la creació de la taxa.

stats