PROMOCIÓ ECONÒMICA
Crònica 11/01/2012

El Govern rebaixa la taxa turística i xoca amb el rebuig de l'Estat

Les cases rurals i els càmpings no hauran de cobrar la taxa turística. Aquesta és la primera rebaixa que planteja el Govern al gravamen després de les queixes del sector. L'Estat també s'oposa a la taxa.

Carles Arbolí
2 min
ENTRE UN I TRES EUROS  Els visitants hauran de pagar per pernoctació. A la imatge, turistes arribant a l'aeroport de Barcelona.

BARCELONAA la pressió dels hotelers contra la taxa turística s'hi va afegir ahir el rebuig del govern estatal del PP, que també va criticar la Generalitat per voler imposar aquest gravamen, que preveu que els turistes paguin entre un i tres euros per pernoctació. La Generalitat ja va fer ahir un primer gest per suavitzar els posicionaments i va admetre que les cases rurals i els càmpings podrien quedar exempts d'incorporar la taxa. Aquesta era, precisament, una de les reivindicacions que els representants de la patronal turística van fer arribar al president de la Generalitat, Artur Mas, i als consellers Andreu Mas-Colell i Francesc Xavier Mena, durant la reunió que van mantenir dijous passat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va reiterar que la Generalitat està disposada a "introduir matisos" en la seva proposta, ja que l'objectiu no és imposar-la. Homs va remarcar que la finalitat de la taxa, que ja es cobra a la majoria de països, és promoure el turisme català i que no es crea "per caprici, sinó per necessitat".

Qui no ho veu de la mateixa manera és el nou executiu de Mariano Rajoy. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria va ser contundent en afirmar ahir que "ni s'han d'exigir gravàmens addicionals als turistes ni se'ls ha de pagar per venir", en referència també a les subvencions a algunes aerolínies perquè operin des d'aeroports catalans. Soria va anunciar la seva voluntat de negociar amb les comunitats autònomes per "homogeneïtzar" l'actual marc normatiu i prioritzar la promoció turística de la "marca Espanya".

Unes afirmacions que no van agradar gens al govern català, que va demanar al ministre més sentit de la responsabilitat i generositat en comptes de criticar la taxa turística. Homs va voler deixar clar que la Generalitat apostarà, com sempre, per la promoció de "les marques Catalunya i Barcelona" i va advertir al govern de Rajoy que la identitat catalana "no és homogeneïtzable".

El president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, també va admetre ahir que amb les exempcions a les cases rurals i els càmpings -a les quals també es podrien afegir algunes destinacions de costa- és necessària la taxa turística. I va afegir: "Si no, ens hauríem d'oblidar dels vols de Ryanair, del campionat del món de Fórmula 1 o de les ajudes a les estacions d'esquí". En declaracions a RAC1, Gaspart va demanar al Govern que la taxa "ens perjudiqui tan poc com es pugui". On l'oposició al gravamen es manté frontal és entre els hotelers de la Costa Brava, que denuncien que ja tenen tancats els preus de la majoria dels paquets turístics de l'any.

stats