MENJADOR ESCOLAR
Crònica 18/04/2012

El Govern regularà la carmanyola dels alumnes que dinen a l'escola

La crisi ha reduït un 20% l'afluència als menjadors escolars i ha fet aflorar les carmanyoles. A petició de les famílies, el Govern estudia regular-ne l'ús per prevenir problemes de seguretat alimentària.

Sònia Sánchez
2 min
DINAR A L'ESCOLA  Els menjadors escolars han perdut un 20% d'alumnes. Cada cop més pares opten per la carmanyola per estalviar-se aquesta despesa.

BARCELONA.L'ús creixent de la carmanyola com a alternativa al menjador escolar -per a molts pares que no poden pagar aquesta despesa però tampoc poden fer-se càrrec dels fills a l'hora de dinar- genera uns dilemes de seguretat alimentària als centres escolars que requereixen una regulació bàsica per part de l'administració. Aquesta va ser la conclusió principal de la reunió mantinguda dilluns al departament d'Ensenyament entre la directora general d'Atenció a les Famílies, Meritxell Ruiz, i els representants de les AMPA dels instituts públics, de les escoles concertades cristianes, de les concertades laiques i dels centres d'educació especial.

Tots els assistents a la reunió van coincidir en la necessitat que els centres on alguns alumnes porten carmanyola per dinar haurien de garantir-los un sistema de refrigeració que mantingui en bon estat els aliments en les hores prèvies al migdia, un microones per als que necessitin reescalfament i algun monitor que s'ocupi de la seva vigilància durant l'hora de dinar.

Responsabilitat civil

"S'han de posar unes condicions mínimes perquè si passa alguna cosa hi ha una responsabilitat civil", explica el president de la Federació d'AMPAs de Secundària (Fapaes), Pere Farriol, que és qui va demanar la trobada amb Ensenyament, preocupat per l'augment d'aquest fenomen als instituts. La conselleria va accedir a la reunió i la va fer extensiva a la resta de federacions catalanes, tot i que finalment la federació d'AMPAs de Catalunya (Fapac), que agrupa principalment centres públics de primària i també havia denunciat el problema, va excusar la seva presència.

Govern i famílies estan d'acord que la decisió d'admetre o no la carmanyola per dinar pertoca al consell escolar de cada centre. Tot i això, cap d'ells és partidari de prohibir-les, ja que sorgeixen per la necessitat econòmica de les famílies. Però per als centres on es permetin, tots coincideixen que cal fixar unes condicions bàsiques, i la Generalitat estudia ara com establir-les.

"Si hi ha alguna intoxicació, qui n'és el responsable?", assenyalava també la presidenta de la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Mercè Rei. "Amb els entrepans de l'esmorzar no passa res, però si un alumne intercanvia el seu dinar amb un company perquè li agrada més el que porta l'altre, per exemple, i resulta que té ou en mal estat o que és al·lèrgic a alguna de les coses que hi porta, tenim un problema", indica Rei.

Pel president de la Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures (Fapel), José Manuel Prats, no es tracta tant de fer una normativa nova sinó d'extreure de les normes sanitàries ja existents les "condicions bàsiques" que pertoqui aplicar en aquests casos. A més, recorda que "ara cada centre ja està solucionant aquest tema en el seu dia a dia".

A més de les carmanyoles, els representants de les AMPA van constatar un altra conseqüència de la crisi econòmica: l'increment de les factures de menjador impagades. Tal com va explicar l'ARA el 14 d'abril, s'ha duplicat el nombre d'impagats al servei de menjador escolar dels centres catalans, que ha perdut també un 20% d'alumnes en aquest curs.

stats